dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Kvalster, äpplen och onda väsen –
7 snabba om julgranen

Vi smyckar den med färgglada kulor, glitter, ljus och en stjärna i toppen och vips blir det jul igen. Men varför har vi julgran? Och vilka nya husdjur vi får på köpet? Varsågod – här kommer 7 snabba om julgranen!

  • Varje år säljs över 3 miljoner (!) julgranar i Sverige. Omkring 400 000 av dem importeras, de flesta från Danmark.
  • Långt innan julgranen kom in i våra svenska hem ställdes höga kvistade granar, med endast en granruska i toppen, på var sida om ytterdörren. Det ansågs vara ett sätt att skydda hemmet mot onda väsen.
  • Inomhusjulgranen, som vi är vana att se den i dag, kommer ifrån början från Tyskland och blev vanlig i svenska hem i slutet av 1800-talet. De första julgranarna var små och ställdes på bord eller hängdes i taket.
  • Att hänga äpplen i julgranen är en gammal tradition och det gjordes för att tynga ner grenarna så att ljusen skulle sitta rakt och prydligt.
  • Även småkrypen tycker att det här med julgranar är mysigt. När vi tar hem en gran får vi även omkring 10 000 småkryp på köpet, som spindlar och kvalster. Fast de stannar i granen, där trivs de bäst.
  • Det tar 4-6 år för en ”vanlig” gran att bli julgransmogen och 8-12 år för en kungsgran.
  • Om alla julgranar i Sverige lämnades till återvinning skulle det räcka för att värma 4 000 lägenheter eller 1 200 villor under ett helt år, enligt beräkningar från Stockholms stad.

Psst! Att ersätta den traditionella julgransbelysningen med LED-lampor ger en energibesparing på i snitt 80 procent.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.