dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Livsviktig bransch som förändrar världen

Den 23 januari firades Elens dag. Helt rätt förstås, för utan el skulle inte vår vardag funka. Elen gör livet ljusare, tryggare, lättare, friskare och roligare. Inte konstigt att många är stolta över den svenska elbranschen! Björn Nordén, projektledare på ECC, Energy Competence Center, är en av dem.

Hur börjar du din dag? Kanske med en varm dusch och en kaffe framför datorn? Det är mycket vi svenskar tar för givet i vardagen. Allt från rent vatten och trygg sjukvård till smart teknik och eldrivna bilar. Men var fjärde människa på jorden har inte tillgång till elektricitet.

– Vi har det fantastiskt bra i Sverige, och vi kan tacka elen för mycket. I många andra länder är det som det var i Sverige för 100 år sen. I Kongo-Kinshasa, för att ta ett exempel, dör 111 av 1000 barn innan de fyller 1 år. Och många upplever inte sin 18-årsdag, berättar Björn Nordén, projektledare på ECC, Energy Competence Center.

Elektriciteten spelar en livsviktig roll för hälsan. Utan kylskåp blir maten dålig, och det finns inget rinnande vatten som kan filtreras. I Sverige tänker vi sällan på att vårt rena vatten förutsätter elektricitet.

– Miljön är ett annat exempel. I Sverige tillverkar vi elkraft genom att elda sopor i förbränningsanläggningar. I bland annat Kolkata, tidigare Calcutta, där smoggen ligger tjock över staden, eldar de sopor direkt på gatan. Vi har en viktig uppgift att sprida vår expertkunskap till andra länder, säger Björn Nordén.

En framtidsbransch med utmaningar
Den svenska elbranschen har kommit långt. Här finns erfarenheten, kunskapen och tekniken. Med tiden har elbolagens roll förändrats från att ”bara” leverera el till att sälja välfärd. Idag är de en viktig del i energiomställningen, klimatmålen, samhällsutvecklingen och människors livsstil.

– Exempelvis ökar intresset för smart teknik i hemmet, vilket förstås förutsätter el. Men ofta överskattar vi människors vilja att förstå hur allt fungerar. De flesta gillar smartheten som gör vardagen enklare, men är inte så intresserade av tekniken. Det ska bara funka, säger Björn Nordén.

Ännu ett exempel är eltrafiken som är på stark frammarsch.

– Inom tre år kommer inte Volvo ha en enda bil som inte har elkraft i sig. Och redan år 2020 ska det finnas en prototyp av ett elflygplan för inrikestrafik. Den utvecklingen ställer krav på elkunskap. Branschen står inför en stor utmaning när det gäller kompetensförsörjning, säger Björn Nordén.

Samtidigt ökar konsumenternas medvetenhet. Ju mer de lär sig om var elen kommer ifrån, desto högre krav kommer de att ställa på bra och äkta vara. Och de kommer att genomskåda halva sanningar, menar Björn Nordén.

– Det är viktigt med förtroende och transparens. Konsumenter, och medarbetare med för den delen, litar mer på forum och ambassadörer än på företagens ord. Istället för att själva sätta sig in i hur det funkar tittar de på vad andra tycker. Varför välja just det elbolaget? Jo, för Kalle gör det och han är nöjd. Det gäller generellt för resor, restauranger, smart teknik och bilar. När företagets ord står i samklang med konsumenternas och medarbetarnas – då är man på rätt väg, säger Björn Nordén.

Stolt ambassadör
Själv är Björn Nordén en stolt ambassadör för den svenska elbranschen och den koldioxidfria elen. Han menar att om unga bara visste, skulle alla vilja jobba i elbranschen!

– Elbranschen är bland det finaste vi har, vid sidan av vården – som ju förutsätter elektricitet. El räddar liv, varje dag. Den bekämpar klimathot och fattigdom. Den gör folk friska. Den förändrar världen, helt enkelt, konstaterar Björn Nordén.

En bransch väl värd att hylla, eller hur?

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.