dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Ljusglimtar i plastmörkret

Plast kan användas till mycket – men den hör inte hemma i naturen. Om inget görs kommer det finnas mer plast än fisk i havet år 2050, sägs det. Som tur är tas flera goda initiativ för att lösa plastproblemet.

Sju av tio skräpföremål på svenska stränder består av plast. Det är en ökning med drygt elva procent jämfört med för två år sedan. Samtidigt oroar sig allt fler svenskar över problemet med plast i haven, visar årets skräprapport från Håll Sverige Rent.
– Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem och det mesta av skräpet kommer från land. Därför krävs en kraftsamling från flera håll i samhället för att se till att skräpet inte hamnar i naturen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lyckligtvis får allt fler upp ögonen för problemet och vad man kan göra åt det.

Det började med en dykresa

En uppmärksammad insats står den nu 23-åriga holländaren Boyan Slat för. Det började med en dykresa till Grekland 2011. Boyan Slat reagerade starkt när han såg mer plast än fisk i vattnet och bestämde sig för att städa upp i havet. Hans plan går ut på att utnyttja strömmarna för att samla upp plasten vid en plattform och ta upp den när den kommer.

Många var skeptiska till en början. Idag har Boyan Slat samlat in närmare 30 miljoner dollar och i mitten på detta år hoppas han att den första plattformen ska vara på plats.

Läs mer här på länken nedan eller titta på filmen

https://www.theoceancleanup.com

 

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.