dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Naturreservatsbingo och smarta hyrtjänster lyfter hemestern

Sommaren 2020 söker vi äventyret på hemmaplan. När både utland och avlägsna landsändar är tabu får vi komma ihåg att vår egen bakgård är någon annans drömdestination. Här är tips för hemestern – inklusive några som hyr ut grejerna du saknar.

Så här års längtar vi till semesterparasoll, värme och vila. En undersökning av Svenska Turistföreningen visar att svenskarnas favoritsemester innehåller avkoppling, sol och bad och sevärdheter. Vilken tur att allt det också finns på hemmaplan. Alla utländska turister som söker sig hit vet nämligen något som vi ibland glömmer bort: sommaren är fantastisk i Sverige.

Sol, bad och upplevelser

Sverige är fullt av fantastiska havsbad från Pite havsbad i norr till Falsterbo strandbad i söder. Dessutom finns det nästan 100 000 insjöar att välja på. Har du koll på traktens bästa bad? På sajten Naturkartan kan du söka på badplatser i olika län och planera hemmadoppen. Och bloggen Oh darling tipsar om fina bad över hela Sverige, tillsammans med en inspirerande lista på sevärdheter och upplevelser. Kolla in vad som hyllas i ditt närområde!

Lär känna dina vita fläckar

Vi är ofta bättre på att turista när vi är bortresta än hemmavid. Har du besökt din kommuns mest kända turistattraktioner? Om svaret är ”när jag gick i skolan” kan det vara dags igen. Muséer, hembygdsgårdar, utkiksplatser, loppisar och gårdskaféer – alla väntar de på ditt besök. Hitta tex Dalarnas utbud på Visit Dalarna

Pausa från att göra-listan

Det är inte alltid lätt att koppla av hemma med tvätt och projekt som gör sig påminda. I år övar vi på att blunda för måsten och istället sitta i solstol, tälta i trädgården och åka på utflykt. Även om du inte kan resa långt kan några borta-nätter skapa paus. Många vandrarhem, stuguthyrare och bed & breakfast håller öppet med nödvändiga anpassningar för att möta situationen. På Svenska Turistföreningens hemsida hittar du vandrarhem över hela Sverige och turistbyrån i din hemkommun kan ge ytterligare tips.

Naturreservatsbingo

Förutom många badsjöar har Sverige fantastisk natur – faktiskt över 5000 naturreservat och 30 nationalparker. Vill du ha en plan för utfärderna hemma så styr upp ett naturreservatsbingo där du metodiskt kryssar dig igenom skyddad natur i trakten. På Länsstyrelsens hemsida surfar du in till ditt län och letar upp förteckningen över naturreservat. Sen är det bara att packa gott fika, snöra vandringsskorna och ge dig ut.

När sen resestoppet inom landet släpper kan du fortsätta med att kryssa av besök i våra nationalparker. Storslagna upplevelser garanteras.

Delade prylar är dubbel glädje

Friluftsliv och vandring lockar mer än någonsin i coronatider och det behövs inte mycket prylar för att ge sig ut. Och saknar du till exempel tält, skaljacka eller ryggsäck så går det att hyra. Här är delningsekonomins vägar ut i friluftslivet:

  • Naturkompaniet har tält och ryggsäckar för uthyrning i alla sina butiker.
  • Genom Houdini Rental i Stockholm, Göteborg, Oslo och Åre kan du hyra skalplagg.
  • Outdoor buddies (tidigare Rent a plagg) hyr ut kläder, kängor och utrustning och skickar till hela landet från butiken i Åre. De har även en popup-butik på camping- och friluftsanläggningen Ragnerud i Dalsland.
  • I Västerås och Uppsala finns Aktivt Uteliv där du kan hyra både kläder och utrustning, till exempel kajaker.
  • Genom Hygglo kan du hyra utrustning av en privatperson i ditt närområde, och du kan även själv hyra ut saker du inte använder.
Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.