Rätt belysning – för ett hållbart samhälle

Vissa platser utomhus känns trygga, andra undviker vi in i det längsta. Maria Johansson är miljöpsykologen som ska få oss att välja gång- och cykelvägarna i stället för bilen. Hur? Med hjälp av rätt belysning.

Varför är det viktigt med rätt utomhusbelysning?
– Vi vill motivera människor att gå och cykla mer, det är viktigt för miljön och det är viktigt för vår hälsa. Och då behöver vi ta reda på hur man med hjälp av belysning kan utforma gång- och cykelvägar på bästa sätt.
Hur fungerar utomhusbelysningen i dag tycker du?
En stor del av belysningen i våra bostadsområden är tyvärr anpassad efter biltrafiken och inte efter fotgängarna vilket bidrar till att många områden känns otrygga.
Men det vill ni ändra på!
– Ja, vår roll är att utveckla metoder för att kunna utvärdera hur belysningen upplevs och kommunicera det till de som är ansvariga för den. Så det vi gör är att vi ber människor, som rör sig i ett visst område, bedöma miljön och berätta hur de upplever den. Dels handlar det om att ta reda på om det är tillräckligt med ljus för att kunna orientera sig, läsa skyltar och upptäcka en mötande människa och dels handlar det om att ta reda på om ljuset är behagligt.
Ja, för det räcker inte med att det är tillräckligt med ljus?
– Nej, precis. Det finns såklart normer för hur många lux det ska vara på en gångväg och hur ljuset ska fördelas och så vidare, men det är viktigt att komplettera de här tekniska beskrivningarna för att säkra den upplevda kvaliteten och det är inte alltid lätt. 
– Vi studerade ett område där de gående upplevde en gångsträcka som mörk och obehaglig. För att förbättra valde kommunen att halvera sträckan mellan ljusstolparna och bytte från en gul till en vitare ljuskälla. Och visst, det blev en bättre belyst miljö men det blev för ljust i förhållande till omgivningen. Gångvägen upplevdes som en ljustunnel och området utanför kändes otryggt.
Vad är då bra belysning?
– Det beror på området och det skiljer sig mellan olika länder. Ett lyckat exempel var ett test vi gjorde i en parkmiljö i Malmö. En del äldre människor hade tidigare undvikit parken, men när de kom ut och själva fick bedöma den nya belysningen tillsammans med oss forskare uppskattade de miljön och ville komma dit fler gånger!
– Det ansvariga designers hade lyckats med var precis det här – att möta både belysningskriterierna och människors behov, dels för att orientera sig och dels för att uppleva ljuset som behagligt.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.