dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Så blir matrester till elektricitet

Två flugor i en smart smäll! Forskare vid Luleå Universitet utvecklar metoder för att tillverka elektricitet av matrester.

Det började med att några kollegor i Australien hörde av sig, de hade börjat kika på nya sätt att göra elektricitet av mikroorganismer och då tände Magnus Sjöblom och hans forskarkollegor vid Luleå tekniska universitet till. De bestämde sig för att undersöka i fall det gick att tillverka elektricitet från avfallsvatten och matrester.

– Vi använder ju redan avfall till att tillverka produkter som smörsyra och biobränsle, och då ville vi se hur effektivt det gick att omvandla matrester till elektricitet också, berättar han.

Direkt elektricitet

De provade sig fram i laboratoriet där de experimenterade med socker och ättiksyra och avfallsvatten och…

– … vi upptäckte att det fungerade! Man har den ena elektroden neddoppad i avfallsvatten och den andra i en saltlösning. Bakterierna, som växer på den första elektroden, bryter ner matresterna och frigör elektroner som vandrar över till den andra behållaren och en elektrisk ström uppstår, förklarar Magnus Sjöblom och fortsätter:

– Till skillnad från biogas som du måste bränna först, får du ut elektriciteten direkt. Och det är väldigt positivt i fattiga länder där man inte har några ekonomiska muskler.

Och utmaningen?

– Ja, det finns en begränsning i bakterierna, det kan vara svårt att få ut tillräckligt med effekt för att kunna ladda mobilen och annan vardagselektricitet. Det handlar delvis om att hitta rätt material för elektroder och membran och det forskar vi en hel del på nu.

 Potatis eller kött?

Utmaningen är också att förstå vilken typ av matavfall som ger bäst resultat.

– Vi har sparat matrester från universitetsmatsalen och separerat kolhydratrika rester som potatis från kött, proteiner och fett för att se hur de agerar tillsammans med bakterier. Vissa mikroorganismer gör bra ifrån sig på rena proteiner och andra på kolhydrater.

Rester från kräftkalaset, kan det vara något?

– Haha, ja, varför inte? Där hittar vi ju proteiner, kräftstjärtar fungerar nog bra!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.