dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Slitet radhus blev uppkopplat hem

Slitet radhus blev uppkopplat hem

Stefan Haller och Britta Andres förvandlade det slitna radhuset till ett uppkopplat och smart hem. Allt från el och värme till belysning och ljud har programmerats och kan bland annat styras från telefonen
– När vi är på semester kan vi med hjälp av telefonen se till att kaffekokaren är avstängd och att belysningen tänds vid olika tidpunkter – för att lura tjuvarna, säger Britta.

Stefan och Britta flyttade från Tyskland till Sverige för att plugga på Mittuniversitetet i Sundsvall. Idag forskar de båda två inom elektronik respektive teknisk fysik och det var på kontoret som idén till det smarta hemmet tog fart.
– Under mitt första år som anställd höll jag en kurs om automationssystem. Det var då jag insåg att det här vore toppen att ha även hemma, säger Stefan, och Britta fyller i:
– Ja, så vi började installera några grejer och sen blev det bara fler och fler. Idag är nästan hela huset automatiserat.

Registrerar sin el- och värmeförbrukning

Med elmätare och fjärrvärmemätare som registrerar i realtid, brandvarnare som tänder lamporna när det brinner, samt belysning som styrs av närvaro och aktuella ljusförhållanden. Detta är bara några exempel på funktioner i Britta och Stefans smarta hem.
– Eftersom vi har möjligheten att styra allt i huset kan vi energieffektivisera och få ner energikostnaderna samtidigt som vi får ett jättebra inomhusklimat, säger Britta.

Automatiserad radonmätare

När paret flyttade in i huset upptäckte de problem med radon. Även här blev det en automatiserad lösning – en mätare som styr ventilationen efter radonhalten.
– Om radonhalten skulle bli för hög får vi upp en varning och ventilationen går igång. Det känns tryggt att vi kan kontrollera vår inomhusmiljö på det här viset, säger Stefan.

”Snart är det goodbye radhuset”
Med två barn börjar däremot det smarta radhuset bli för litet för familjen. Planen är att sälja det och bygga helt nytt.
– Vi behöver mer utrymme och vill därför bygga ett helt nytt smart hem. Så snart är det goodbye radhuset, säger Stefan.

Tillgängligheten till och utvecklingen inom smarta och uppkopplade hem går undan, och inom en överskådlig framtid kan man räkna med att alla som vill ska kunna vara energieffektiva.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.