dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Sol och regn

– en färgsprakande kombination

Den svenska sommaren betyder ofta snabba växlingar i vädret. Då är chanserna extra goda att få se en regnbåge på den mörka himlen.

Vad är det vi ser?

När vattendroppar bryter solens ljusstrålar bildas det klara spektrum av färger som är regnbågen. Dess sju färger har alltid samma ordning – från rött överst till violett i den nedre kanten. Regnbågen syns som en halvcirkel, men är i själva verket rund. För att kunna se hela dess form behöver du befinna dig högt över havets yta i exempelvis ett flygplan. Vitt ljus består egentligen av regnbågens alla färger. Solen skiner på regn (eller vattnet från ett vattenfall, vattenspridare eller liknande). Dropparna fungerar då som prismor som bryter ljuset. Eftersom strålarna träffar dropparna på olika ställen i dess droppform, och ljuset därmed bryts i olika vinklar, så bildas de olika färgerna i spektrumet. 

Som en saga

Kärt barn har många namn: ringbåge, himmelsbåge, skurbåge, väderbåge, vattenbåge och Guds båge är bara några av dem. I nordisk mytologi kallades regnbågen Bifrost och sågs just som en båge eller bro som förband gudarnas värld med människornas. Även i Kina såg man på regnbågen som en gudsbro.

Enligt äldre nordisk folktro kunde stor rikedom hittas vid regnbågens slut.  Att kasta sin tomma hatt in i regnbågen skulle även det innebära guld. Från samma tid kan vi även hitta varningar för att exempelvis peka på regnbågen eller gå under den. Ett ruttet finger eller i värsta fall olycka och död sas drabba den som vågade försöka. Kanske bäst att betrakta vår färggranna vän på lite håll – för säkerhets skull.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 10:00 - 14:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.