Vi har bara sett början

Intresset för att producera egen solel är större än någonsin och det har blivit lättare och billigare att göra det också. Men hur mycket el ger solceller på taket egentligen? Är det någon idé att investera? Bengt Stridh, forskare på solcellssystem vid Mälardalens högskola, reder ut.

 Vilken är största vinsten med att investera i solkraft?

  • Förutom att du minskar behovet av köpt el så gör du en aktiv insats för att öka andelen förnyelsebar energi i Sverige.

Vad är viktigt att tänka på om man vill investera i solkraft?

  • Det viktigaste är att inte taket skuggas av träd, närliggande byggnader eller av takkupor till exempel. Skuggas en enda cell minskar produktionen i modulen med en tredjedel. Tak mellan sydväst och sydost och med en lutning på 20–70 grader är bra tak för solceller och om du vill ha maximal årsproduktion ska du rikta panelerna rakt mot söder, med en lutning på 40–45 grader.

Hur mycket el ger solceller på taket?

  • Med sju kvadratmeter solcellsmoduler på ett oskuggat tak i söderläge bör man kunna producera 1 000 kWh per år och det räcker till att köra en elbil i ungefär 500 mil. Det beror såklart på var i Sverige man bor, åt vilket väderstreck modulerna installeras och vilken lutning installationen har.

Och vad kostar det?

  • Det beror på hur stor anläggningen är, vilket typ av tak man har och hur mycket det lutar. Men om man installerar 5 kW, omkring 35 kvadratmeter, kostar det mellan 75 000 och 125 000 kronor för ett nyckelfärdigt paket.

Det har funnits ett stort intresse för solkraft under många år, ändå går det rätt så långsamt?

  • Det har varit för dyrt, men nu har priset för ett nyckelfärdigt solcellssystem minskat kraftigt. Priset i dag är mindre än en tredjedel jämfört med 2010. Sedan 2009 har politikerna dessutom gett ett stödsystem vilket har ökat intresset. Som privatperson kan du i dag få 20 procent i investeringsstöd av den totala kostnaden samt en skattereduktion när du säljer din överskottsel.

Om 10 år, hur stor del av energianvändningen baseras på solel då tror du?

  • ­I dag svarar solelen bara för 0,1 procent av den totala elproduktionen i Sverige men i framtiden kan den komma att svara för 10 procent, vi har bara sett början av det här. Många tycker att det känns bra att kunna producera sin egen el och på så sätt bli mer oberoende. Och vill du producera el själv, ja då är solceller det enklaste sättet.
Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.