dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

”Ta inte dagen som den kommer!”

Hösten är här med vardag och måsten, men hur är det – går det att få saker gjorda och samtidigt njuta? Ja! hävdar Olof Röhlander, författare och prisbelönt föreläsare som lär ett av Europas mest stressade folk att njuta och arbeta. Samtidigt.

Olof Röhlander har flera gånger fått pris för sin förmåga att inspirera och entusiasmera. Och nu har han, en av Sveriges vassaste föreläsare, släppt boken Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda. Något för oss svenskar kan tyckas. Så sent som i våras visade forskning att svenskarna är de mest stressade i Norden, året dessförinnan kom rapporter om att vi är de mest stressade i Europa.

 

”Lev sju dagar i veckan!”

Så hur är det? Är vi dåliga på att få saker gjorda och samtidigt njuta?

– De flesta av oss delar upp arbete och njutning. Vi lever två dagar i veckan och försöker överleva resterande tid då vi arbetar, hämtar och lämnar barn på förskolan och så vidare. Sedan kommer helgen och då ska plötsligt allting ske, förklarar Olof Röhlander och fortsätter:
– Livet är för kort för att bara leva för helgen och semestrarna. Lev sju dagar i veckan, inte bara två!

 

Nyckeln – att njutarbeta

För att lyckas kombinera arbete och njutning och för att kunna leva, varje dag, krävs en medvetenhet, menar Olof Röhlander.
– Det vi behöver göra är att ”njutarbeta”, att medvetet bygga in njutningspunkter. Se dig omkring. Hur ser det ut där du arbetar? Gör det mer trivsamt där du är. Och under förmiddagsfikat med kollegorna, välj din kaffekopp med omsorg, umgås med människor du trivs med – detaljerna är viktiga.
Vi människor har också en prime time, förklarar han, en tid på dygnet då vi fungerar som bäst.
– Fråga dig vilken tid som är din prime time och ta tillvara på den tiden, använd den till att få saker gjorda. Fråga dig också vad en bra dag är. När du har svarat på det – styr din dag dit! Och har du någon på ditt arbete som du tycker ”dansar fram” i vardagen, någon som utstrålar glädje i det han eller hon gör, fråga hur de gör.

 

Omsorg om detaljer

En bra dag kommer inte av sig självt, menar Olof. En bra dag handlar om att ha omsorg om detaljer.
– När jag var liten visste jag att det var fest när det var ananas i maten och jag försöker fortfarande att tänka så. Strunta aldrig i ananasen, visa kropp och sinne att ögonblicket har ett värde, säger han och avslutar:
– Vi har rätt kort tid här i livet och jag kan inte se varför man skulle ägna 40 timmar på en arbetsplats, ibland mer, åt att bara försöka klara sig igenom de timmarna. Se till att det är värt det, gör det värt det!

Olof utklipptNamn: Olof Röhlander
Yrke: Professionell inspiratör, författare, mental tränare
Bor: Stockholm, uppvuxen i Matfors
Ålder: 40
Gör: Föreläser och skriver.
Aktuell: Med nya boken ”Konsten att njuta av livet” (Forum)
Meriter: Utnämnd till Årets Talare 2015 (Talarforum)
Motto: Framrutan ska vara större än backspegeln

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.