dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Tack solen!

Solen är fantastisk. Den ligger bakom många av våra energikällor, driver vattnets kretslopp, skapar vindarna och gör så att skogarna växer. Fler väljer förnybar energi, och intresset för just solenergi ökar. Vad beror det på? Och hur funkar det?

Ett vanligt villatak i Sverige tar emot cirka fem gånger mer solinstrålning än husets totala energianvändning på ett helt år. Säkert har du sett de blanka, rutmönstrade solpanelerna på hustaken här och där. Och fler blir de.

– Det stämmer att allt fler vill satsa på solenergi. Bakom intresset ligger en ökad miljömedvetenhet, mer uppmärksamhet i media och det statliga solcellsstödet, säger Jan-Olof Dalenbäck på branschföreningen Svensk Solenergi.

Fördelarna med solenergi är flera. Solen tar inte slut, den är tyst, ger inga föroreningar och är gratis efter installationen. Den 1 januari 2018 höjdes det statliga stödet vid uppsättning av solceller på taket, från 20 till 30 procent av investeringskostnaden.

Så funkar det

Solens strålar kan användas för att generera både värme och elektricitet.

I en solcell omvandlas solstrålarnas energi till elektricitet som sedan kan användas lokalt i huset eller skickas ut på elnätet. När solljuset träffar cellens framsida skapas en elektrisk spänning mellan cellens fram- och baksida. Ström får du genom att koppla en ledning mellan fram- och baksida.

Processen pågår så länge solcellen är belyst men slutar när ljuset försvinner. Du kan komplettera solcellerna med batterier för att kunna använda elapparater och lampor när du behöver dem. Eller så kopplar du upp dig till elnätet och tar extra ström därifrån. Då kan du även sälja el när du har överskott.

Något för dig? Räkna med sol!

raknamedsol-2018

Är du intresserad av att veta hur mycket el dina tak kan producera?
Testa ditt hus direkt i vår tjänst Räkna med sol »

Vill du veta mer? Hör av dig till oss på Dalakraft så hjälper vi dig!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 20:00
Imorgon 8:00 - 20:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.