dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Tuffa kontroller garanterar klimatsmart el

Allt fler vill agera klimatsmart, även i valet av elavtal. Men om jag som privatkund väljer klimatsmart el – hur kan jag då vara säker på att den verkligen är det?

Intresset för el som är producerad från förnyelsebara källor som vatten, biobränsle, vind och sol växer.

– Våra kunder vet att vi elleverantörer faktiskt har ett val att jobba med hållbarhet och att motverka koldioxidutsläpp och då tar man också med det i sitt val av leverantör. För mig som konsument blir det ett sätt att säga ”Hallå jag vill vara med och påverka”, menar Rita Adolfsen, Marknadsansvarig på Dalakraft.

Hur kan jag vara säker på att mina pengar går till just klimatsmart el?

– Elens ursprung garanteras av så kallade ursprungsgarantier och myndigheterna (läs Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen) har satt upp ett kvalitetssäkrat system där man mäter och följer upp att ursprungsgarantin inte säljs två gånger, till två olika kunder.

– Man kan säga att det är som att elproducenten har ett bankkonto där det har satts in ursprungsgarantier. Dessa kan vi elleverantörer placera hos dig som kund. Sedan kontrolleras det att uttagen stämmer överens i volym med vad som har beställts.

Men jag vet inte exakt vad som hamnar i just mitt vägguttag?

– Nej precis. All el samlas upp och går in i samma ledningsnät. Alternativet att bygga separata ledningsnät för olika sorters el skulle knappast vara miljövänligt. Däremot kan vi redovisa till kunden varifrån elen kommer. Vi kan till och med vara specifika och ange ett visst kraftverk.

Det blir snarare ett sätt att vara en del i den stora omställningen?
– Ja, om alla vill ha miljömärkt el kommer det ju behövas ta fram ännu mer förnyelsebar el vilket kommer att göra den fossilberoende kraften mer och mer onödig. Det signalerar att jag som kund vill delta i omställningen till en hållbar framtid.

Läs mer 

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.