dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Tolka molnen

Genom att förstå följderna av några få molnformationer kommer du att kunna utläsa varningstecken värda att ta hänsyn till. Cumulus humilis är lätta stackmoln som även kallas vackervädersmoln så där behöver vi inte stanna. Men när Cumulus humilis istället visar sig som Cumulus congestus är det dags att se upp.

moln3Cumulus congestus
(upptornade stackmoln)

Om det är kallt och fuktigt i atmosfären kan stackmolnen fortsätta att växa och bli större. Ofta växer de på höjden och blir högre än de är breda. Molnen växer så länge de är varmare än den omgivande luften. Om molnen blir så stora som på den här bilden redan på förmiddagen, är det risk för regnskurar på eftermiddagen.

 

moln2Cirrus uncinus (skidspetsmoln)
Tunna vita molntrådar som drar upp på en annars klarblå himmel, ser kanske inte så hotfulla ut. Men se upp om dessa fjädermoln har krokar i änden och tätnar mot horisonten! Fortsätter de att dra upp på himlen, kan det vara ett lågtryck som är på väg. Nederbörden är kanske framme inom ett dygn.

 

 

moln1Altostratus (skiktmoln)
Om det ser ut som på den här bilden, är det kanske bara fråga om någon eller några timmar innan nederbörden börjar. När ett lågtryck och nederbördsområde närmar sig, följs slöjmolnen av skiktmoln. Solen skiner genom molntäcket som genom en mattglasskiva och snart försvinner den helt bakom det allt tjockare och gråare skiktmolntäcket. 

 

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.