Från start till mål – så installerar du solceller

Många därute går i solcellstankar, men kanske känns det krångligt att börja? Hur går egentligen processen till? Vad behöver du göra? Läs vår guide nedan och känn dig trygg i att Dalakraft och Prosumenten tar hand om projektet från första kontakt till driftsatt anläggning.

Att investera i solceller är smart både för plånboken och klimatet. Panelerna har minst 25 års livslängd och vår samarbetspartner Prosumenten levererar alltid säkra och rätt dimensionerade anläggningar, med väl beprövade produkter från bra leverantörer.

Så går det till:

1. Börjar med offert

Prosumenten tar emot din offertförfrågan via vårt gemensamma formulär. För att kunna göra beräkningarna behövs kort information om ditt tak, väderstreck och tänkt storlek på anläggningen.

När offerten är klar får du den skickad till din mejl. Den innehåller, förutom pris, även kalkyler och beräkningar på hur din anläggning förväntas producera under ett år. Offerten väcker förmodligen frågor och funderingar – kontakta Prosumenten direkt eller oss på Dalakraft för att få svar på dem.

När du är nöjd och har godkänt offerten behöver Prosumenten kompletterande uppgifter från dig, bland annat en kopia på din senaste elnätsräkning för att kunna sköta kontakten med ditt elnätsbolag

2. När startar installationen?

Nästa steg är att Prosumenten lämnar in en föranmälan till ditt elnätsbolag för att få ett installationsmedgivande – helt enkelt att nätbolaget godkänner att du får sätta upp en solcellsanläggning. Därefter får installationen påbörjas.

Prosumenten planerar löpande installationer inom samma geografiska område för att få samordningsvinster och kunna minska på antalet resor. Du kommer inom kort efter godkänd offert att få ett preliminärt startdatum, som sedan bekräftas när det närmar sig. Vintertid är planeringen mer preliminär än sommartid, eftersom vädret kan ställa till det.

3. Installationen

Själva installationen på din fastighet består sedan av olika delar, och går ganska snabbt. En normal privatinstallation är i regel klar på ett par dagar:

  1. Först monteras fästanordningar och kablarna till solcellsslingorna dras.
  2. När underarbetet är gjort monteras solpanelerna på taket.
  3. Solcellsanläggningens hjärta är växelriktaren. Den ansluts till din elcentral och är länken som får anläggningen att fungera. När växelriktaren ska anslutas behöver strömmen brytas i fastigheten en kort stund.

Om du beställt ett batteri till din solcellsanläggning eller en laddbox till din elbil eller så installeras dessa i samband med den avslutande elanslutningen.

4. Färdiganmälan och besiktning

När allt är på plats och anläggningen provstartad, skickar Prosumenten en färdiganmälan till ditt elnätsbolag. Den säger i princip att ”nu är anläggningen klar att tas i drift”, men innan du får börja använda dina solceller måste du få ett besiktningsgodkännande från elnätsbolaget. Vissa elnätsbolag gör den fysiskt på plats, medan andra gör den på distans. Det kan dröja allt från någon dag till flera månader innan elnätsbolaget gjort besiktningen, men normalt sett är den processen klar inom ett par veckor.

Väntetiden är tyvärr inget som varken Prosumenten eller Dalakraft kan påverka och vi vet att det är frustrerande att ha en färdig anläggning som inte får användas, men sådana är tyvärr reglerna.

Innan Prosumenten lämnar dig efter att installationen är klar så får du en praktisk genomgång kring hur allt fungerar.

5. Driftsättning

Så snart anläggningen besiktigats kan du slå på ”on” och börja producera solenergi. När anläggningen är i produktion behöver du kontakta ditt elhandelsbolag (Dalakraft) för att upprätta ett produktionsavtal som gör att du får betalt för din överskottsproduktion (den el du inte använder själv utan säljer ut på nätet). Som ett komplement kan du också teckna vår populära tjänst Dala Solspar som är en bekväm och enkel lösning för din förtjänst från överskottsproduktionen.

Det kan vara bra att veta att ditt elhandelsbolag har så kallad mottagningsplikt och är alltså skyldigt att köpa din överskottsproduktion till skäligt pris – även om ni inte skulle ha ett upprättat avtal om det.

 

Jag vill ha en offert via Dalakraft och Prosumenten

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.