dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Peter Berglund

Världens största idrott

Att fotboll är den sport som har flest utövare i hela världen är kanske ingen överraskning. Var man än kommer i världen så kan man se barn i alla åldrar springa efter en boll.  Även i Sverige toppar fotbollen listan över de populäraste sporterna med god marginal. 

I Dalarna är det mellan 10 000–15 000 killar och tjejer i alla åldrar som spelar fotboll. Av dem är ungefär 35 procent tjejer. Men fotbollsrörelsen ägnar sig inte bara åt att kicka boll. Den har också tagit en viktig roll i samhället på andra sätt.
– Det är en sport man kan utöva utan att man kan språket eller kommer från samma kultur, framhåller Peter Berglund som är distriktsidrottschef på RF-SISU Dalarna. Den är totalt gränsöverskridande på alla plan. 

Ur ett samhällsperspektiv är det en värdefull sport på flera sätt. 
– Här i Sverige träffar man vänner och bekanta antingen på jobbet, i bostadsområdet eller via föreningslivet. Har man inget jobb, bor i ett segregerat område och inte är med i en förening då har man lite uppförsbacke. Däär fotbollen en viktig väg in i det svenska samhället. 

Det finns också andra sociala aspekter. 
– Om man umgås, som man gör inom fotbollen, med många andra som inte är som jag” så blir det bättre klimat på stan. De man känner beter man sig oftast hyfsat mot och även deras kompisar. Men integration handlar inte bara om invandrare, utan också om svenskar som flyttar inom landet och behöver få ett sammanhang.

Dalarna, och landsorten generellt, har en fördel framför större städer menar Peter. 
– Barn och ungdomar i ett fotbollslag går förmodligen i samma skola och bor troligen i samma område. Det skapa en bättre sammanhållning. I en storstad måste de åka in från olika stadsdelar till en plats där de spelar fotboll och sedan skingras de igen. 

Hälsofördelar men också utmaningar

Fotbollen spelar också en viktig roll när det gäller barn och ungdomars hälsa.
– Det är viktigt att grundlägga vanorna att leka, springa och spela tidigt. Därför jobbar vi med skolan för att komma dit. 

Det finns några utmaningar fotbollsrörelsen har att jobba med. 
– Idag är idrott tyvärr en plånboksfråga. Även om fotboll relativt sett är en billig sport så finns det saker att ta itu med även där. Det är medlemsavgifter, träningsavgifter, träningsläger, skjutsa till bortamatcher och att åka på cuper som kostar pengar. 

Riksidrottsförbundet för en dialog om de här frågorna med bland annat fotbollen.
– Måste man åka så lång på cuper när man är liten? Vi har också en diskussion med kommunerna om de kan sänka avgifterna för föreningarna. 

En annan utmaning för fotbollen är att få ungdomarna att inte lägga av när de kommer upp i 13–15-årsåldern. 
– Då pratar vi mycket om det här med toppningen av lagen som gör att många slutar. Vi har tagit fram nya spelformer som gör att inte bara de absolut bästa tycker det är kul att spela. 

– Men även om de lägger av så kommer många tillbaka till fotbollen när de blir lite äldre. Som tränare, domare eller som fotbollsförälder därför att man har en positiv attityd till sporten.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.