dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Cilla Rohdin

Föreningslivet är både lärande och roligt

Att vara med i en förening sägs vara typiskt svenskt. Det är dessutom sant. Den största kategorin bland fritidsföreningarna är de som organiserar alla som idrottar. Men det finns en stor bredd på föreningslivet. Ungefär 90 procent av oss är med i någon förening, kanske flera.

Cilla Rohdin, som är ordförande för Dalarnas bildningsförbund, tycker att det är väldigt bra.
 – Det som är så fantastiskt med föreningslivet är att det finns överallt och blir en viktig del av vår demokrati. Föreningar finns i bygdegårdar, i skollokaler och ute på arbetsplatser – i varenda buske i Dalarna och möjliggör ett engagemang.

Skolning i demokrati

Att delta i en förening är en skolning i demokrati.
– Det kanske kan verka banalt men om man ta exemplet att barn är med i Unga Örnars bakskola så är det mycket de får lära sig utöver att baka bröd. Man måste fatta en mängd beslut gemensamt. Först kanske man ska bestämma vad man ska baka, hur mycket man ska baka, vilka man ska bjuda och så vidare. Om man då fattar besluten i demokratisk ordning, kanske kompromisser eller omröstningar, så är det ju en skola i demokratiska beslut.

Även årsmöten i föreningslivet ger en inblick i hur demokratin fungerar.
– Det liknar ju de politiska beslutsrummen så är man skolad i en förening så är man också redo att kliva in i en kommunfullmäktigeförsamling och förstå vad som händer där.

Verksamhet i förändring

Det har påståtts att föreningslivet håller på att tyna bort.
– Det håller jag inte med om! Däremot förändras det. En trend är att det blir mer av nätverk som träffas under kortare tider och gör saker tillsammans. Ett exempel på det kan vara ”Fridays for future” där miljöaktivister träffades och manifesterade och diskuterade varje fredag.

Men det finns problem att jobba med för många föreningar.
– De gamla traditionella föreningarna har problem med att värva nya medlemmar, visst är det så. Å andra sidan tillkommer det nya föreningar där framför allt ungdomar är med, som dataspelsföreningar.

En del förtroendeuppdrag kan det också vara svårt att hitta frivilliga till.
– Det gäller exempelvis kassörer. Det ställs så stora krav på redovisningen idag för att inte riskera svarta pengar och förskingring, att det blir mycket jobb för en kassör.

Dalarna lite extra starkt

På några föreningsområden tror Cilla att Dalarna sticker ut och är aktivare än andra delar av landet.
– Utan att ha några siffror på det känns det som om friluftsrörelsen är större i norra Dalarna. Men också att fackföreningsrörelsen är starkare i Dalarna. Jag får känslan att ”dalaupproret” fortfarande hänger med och ger dalfolket större självförtroende. Vi är lite kaxiga – och det tror jag är bra.

Föreningarna får lite ekonomiskt stöd i förhållande till vad de ger till samhället, menar Cilla.
– Föreningslivet genomför mängder av aktiviteter till ingen kostnad alls tack vare eldsjälar som jobbar ideellt.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.