dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Kattis Karlsson

Hantverket, Dalarnas kraftigaste symbol

Att vår sverigesymbol dalahästen är ett hantverk kanske man inte tänker på. Skickliga täljare runt om i bygden ger hästarna rätt form, sedan målas de för hand med den välkända krusmålningen som är nära besläktad med kurbitsen.

Slöjd och hantverk äöver huvud taget är viktiga för besöksnäringen i länet.
– De är liksom sinnebilden för Dalarna, säger Kattis Karlsson Hofvander som är länshemslöjdskonsulent. Tänk dig en midsommar utan folkdräkter – det går inte. 

– Hantverket har en oerhört stark ställning i Dalarna. Man kan nästan påstå att det finns i våra gener. 

Folkdräkten är exempel på ett hantverk som har en viktig plats i våra hjärtan.
– Dräkterna är en tradition som har funnits länge och som fortfarande många vårdar och bär med stolthet här i Dalarna. I många andra regioner i landet har den mer eller mindre försvunnit.

De tolv hemslöjdsföreningarna i länet med 1200 medlemmar har en bärande roll för hantverket, menar Kattis. Utöver dem finns det både stick-, broderi- och täljgrupper. Dessutom minst 55 vävstugor. Tillsammans är de en dalakraft att räkna med! 
– Vi har också sju Hemslöjdsbutiker i länet och resten av Sverige har inte ens lika många tillsammans. Det är många slöjdare som producerar saker till de här butikerna – smide, trä, vävnad och sömnad.  

Hemslöjdens historik

Historiskt har hemslöjd och hantverk varit betydelsefullt för Dalarna.
– Dalfolket vandrade eller reste på annat sätt både runt om i Sverige och utomlands och hade då med sig, eller på sig, sina hemslöjdprodukter. Som när de gick på ”herrarbete” till Stockholm, då var ju folkdräkterna från Dalarna lite av ett varumärke. Arbetsfolk från Dalarna hade gott anseende i storstäderna. 

– Hårkullorna fråVåmhus reste till många av de stora städerna i norra Europa och Ryssland och sålde sina hårsmycken som var högsta mode på 1700- och 1800-talen. 

Idag är slöjd och hantverk en växande trend. Inte minst för att miljötänkande och återbruk finns i botten av de flesta hantverken. 
– Det är hemslöjdens hjärta kan man säga. Att ta tillvara det man har och göra om till något brukbart. 

En stor tillgång för Dalarna är Sätergläntan i Insjön. Där utbildar man sedan 1923 nya generationer av slöjdare och det är en viktig plantskola för hantverkare, avslutar Kattis.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.