dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Hanna Meens-Eriksson

Körsång lika stort som fotboll?

Det sägs att närmare 600 000 människor i Sverige sjunger i kör. Det är ungefär lika många som spelar fotboll.

Det sjungs i vart och vartannat hörn i Dalarna och till exempel lär Avesta vara en landets körtätaste kommuner med ett sextiotal körer.  

En av körledarna är Hanna Meens-Eriksson som själv leder ett antal körer. Hon tycker att tillståndet för folkrörelsen körsång är gott. 
– Den är stabil i sin helhet, men den förändras ju med tiden. De senaste 5-10 åren har den förändrats från mer traditionell kyrkokörsång till fristående körer där man sjunger mer moderna låtar och andra typer av arrangemang. 

Konstant antal sångare, men fler typer av körer.

Antalet körsångare är i stort sett konstant, menar Hanna. 
– Men de hamnar i nya körkonstellationer. Tidigare fanns det barnkörer i var och varannan by, men på grund av att det saknas ledare så har de tyvärr försvunnit på många ställen. Däremot så har det uppstått nya storkörer med kanske 50 eller fler personer. Så generellt kan man säga att det blivit färre men större grupper. 

En av de nya typerna av kör är ”Alla kan sjunga-körer”. 
– Det är sådana körer jag sysslar med för det mesta. Det är oftast stora körer och en bredare målgrupp. Det är fortfarande stämsång, men lite enklare arrangemang. 

Men det finns ett brett spektrum av körer i Dalarna. 
– Vi har exempelvis gospelkörer, som Juniper Bay Gospel i Enviken, barbershopkörer, klassiska kammarkörer, kyrkokörer, barnkörer och popkörer. Inte så många ungdomskörer tyvärr, där har vi ett glapp. 

En annan ny trend är att det uppstår projektkörer. 
– I Gustafs startade Jennie Tiderman-Österberg en kör, Eldandili Fantasy Choir, som sjöng filmmusik från Sagan om ringen-filmerna. 

Det finns en stor bredd och det finns också en elit

– Dit får man räkna Falu kammarkör som har körledare anställd av Musik i Dalarna. De har deltagit i internationella körtävlingar med stor framgång. 

Även om körrörelsen är vital så finns det utmaningar

– Framför allt handlar det om att vi måste få fram fler körledare. Därför skulle det vara viktigt att skapa fler barn- och ungdomskörer där unga tjejer och killar får prova på att både sjunga och leda en kör.  

Att sjunga i kör påstås också vara bra för hälsa och välmående. 
– Det ligger väldigt mycket i det! Både fysisk hälsa för det sänker stressnivåerna och socialt välbefinnande för att man skapar något fint tillsammans med andra. 

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.