Svensken som tämjer solenergin
En dag i början av december ringde den engelske superentreprenören och äventyraren Sir Richard Branson upp Lars Jacobsson i Göteborg.
Det är ett mått på hur hett hans nya superbatteri är.
– Han vill testa min batterilösning i ett fullskaleförsök på sin ö Necker Island i Västindien. Ja, jag blev lite tagen på sängen av samtalet, skrattar Lars Jacobsson.
En dag i början av december ringde den engelske superentreprenören och äventyraren Sir Richard Branson upp Lars Jacobsson i Göteborg.
Det är ett mått på hur hett hans nya superbatteri är.
– Han vill testa min batterilösning i ett fullskaleförsök på sin ö Necker Island i Västindien. Ja, jag blev lite tagen på sängen av samtalet, skrattar Lars Jacobsson.
Fast egentligen borde han inte vara överraskad. Bara 54 år gammal har han redan levnadsmaterial som räcker till en välmatad biografi – och lyckas han med sitt nuvarande projekt, att storskaligt lagra solenergi, kommer nog serieentreprenören från Göteborg att gestaltas på film i framtiden.
Orsaken är att Lars Jacobsson och hans bolag Texel Energy Storage sitter på licensrättigheterna till det som kan vara nyckeln till framtidens fossilfria energilösning. Ett termokemiskt batteri som kan lagra stora mängder värme från sol- och vindkraft, värme som utan större energiförluster enkelt kan omvandlas via en Stirlingmotor till ungefär lika delar el och värme.
– Dessutom är det 90 procent billigare än litiumbatteriet för storskalig energilagring. Det åldras utan att funktionen försämras och energidensiteten är hög, säger Lars Jacobsson.
Billigast i världen
Projektet står nu på tröskeln till industriellt förverkligande. En färsk rapport från det amerikanska energidepartementet, DOE, slår fast att Texels termokemiska lagriksteknik av solenergi är den billigaste i världen. En topplacering i den internationella tävlingen Global Green Challenge bekräftar potentialen, liksom det stora intresset från delstaten Kalifornien som med sin klimatlag ska vara koldioxidneutrala senast 2045.
Inte illa för en kille som 16 år gammal började jobba i Göteborgs hamn med att rengöra oljecisterner. Sju år senare startade han eget i oljebranschen – lagring, transport och trading i olika bolag – och 2002 sålde han allt.
– Livskris? Tvärtom, det handlade om livsglädje. Jag hade precis träffat min nuvarande hustru Ragnhild och ville ta vara på livet, skrattar han.
Vätebomben
Hustruns miljöintresse ledde till att de skapade organisationen The Perfect World Foundation, som i dag äger delar av Texel Energy Storage.
På vägen hann han även med att starta det börsnoterade solenergibolaget Azelio, innan Lars Jacobsson tog sig an den stora utmaningen.
– Den stora olösta frågan är ju fortfarande hur man i stor skala ska lagra sol- och vindenergi.
Köpet av en konkursad solcellsanläggning i Arizona blev början. De hade ett samarbete med det statliga forskningslaboratoriet Savannah River National Laboratory. Där hade man plockat upp en forskningstråd från president Harry Trumans vätebombsprojekt på 50-talet.
– De hade vidareutvecklat idén med termokemi och vi förhandlade till oss licensrätten.
Inga begränsningar
I jakten på en bra demonstrationsanläggning kom Lars Jacobsson, via sin välgörenhetsorganisation, i kontakt med Sir Richard Bransons brorsson. Och i början av december ringde Sir Richard själv upp.
– Vi ska träffa hans team i januari. Ambitionen är att bygga upp en kommersiell demoanläggning på Necker Island som ska vara i drift inom ett år.
Och sedan? Lars Jacobsson ser inga begränsningar.
– I första hand är det här en lösning för energibolag världen över. Men det fungerar även för fastigheter, fjärrvärme och fordonsindustrin.
Om det blir så, kanske någon redan nu börjar skissa på manus till filmen om serieentreprenören Lars Jacobsson.