Sätt fart på dina plantor – ljusa tips för hemmaodlingen
Det är hög tid att förodla om du vill ha pigga plantor att sätta ut när frosten och tjälen är borta. Med växtljus får du bättre fart på odlingen och du kan odla året runt. Vi pratar med experten och grundaren till Facebookgruppen ”Växtljus för hobbyodlare”.
Det är hög tid att förodla om du vill ha pigga plantor att sätta ut när frosten och tjälen är borta. Med växtljus får du bättre fart på odlingen och du kan odla året runt. Vi pratar med experten och grundaren till Facebookgruppen ”Växtljus för hobbyodlare”.
Odlingssäsongen är kort i Sverige och många växter behöver förodlas för att hinna växa och bära frukt under sommaren. Hit hör till exempel tomat, gurka, chilifrukt och aubergine. Men även kålväxter kan förodlas för att få plantor som bättre står emot angrepp från skadedjur och helt enkelt ger tidigare skörd.
Om du inte har ett växthus kan det bli många krukor och kärl som trängs i fönstren och svårt att få dagsljuset att räcka till. Bristen på ljus gör att plantorna blir långa och rangliga.
– Här i Sverige är det först framåt maj som vi får tillräckligt med solljus för att odla i fönster. Vill du börja tidigare är det bra att stärka upp med växtbelysning, då blir plantorna kraftigare och finare, förklarar Stig Häggkvist som är odlingsentusiast och grundare av Facebookgruppen ”Växtljus för hobbyodlare”.
Från chilientusiast till ljusexpert
Stigs eget odlingsintresse vaknade för 20 år sedan. Han gillar thailändsk matlagning och det var svårt att få tag i rätt typ av chilipeppar. Så han började odla sin egen och testade olika typer av växtbelysning. Och han gick noggrant till väga, en viss forskar-personlighet kan anas när han publicerar texter i gruppen om olika måttenheter för att mäta ljusstyrka, våglängder och växtljusens effektivitet.
– Det vanliga är att folk blandar ihop lumen och lux och tar dessa som mått på växtljusets effektivitet. Men lumen och lux mäter ljus som det uppfattas av våra ögon. Växtarmaturers ljus mäts i umol inom PAR-området vilket är det ljus växterna har nytta av under fotosyntesen, säger Stig Häggkvist.
När specialiserade växtljus med blå och röda LED-lampor lanserades för några år sedan testade han istället att odla under vanliga lysrör. Och det fungerade utmärkt – till och med bättre än många andra dyra speciallampor.
– Det var vanliga T5-lysrör som du har i tvättstugan. De ger ett vitt ljus som innehåller hela färgspektrat, precis det som växter behöver. Jag fick senare min upptäckt bekräftad av Karl-Johan Bergstrand på SLU, och det har kommit nya forskningsrön som stöttar det, säger han.
Tips för nybörjaren
Stig började mäta olika ljuskällor, vanliga lysrör och LED-globlampor som finns i dagligvaruhandeln. Han delade med sig av sina tips på Youtube och i början av 2020 startade han Facebookgruppen ”Växtljus för hobbyodlare”. Han blev lite överraskad över intresset; gruppen har på drygt ett år fått 10 500 medlemmar.
På frågan om han har några tips för nybörjaren som förodlar svarar han:
– Det räcker med att hänga några glödlampor över odlingen, det funkar utmärkt som stödljus i ett fönster. Till det behöver man sladd, skärm och glödlampor, och det är ju inte så märkvärdigt.
Vad har han att säga om de färdiga växtljuspaket som finns hos några odlingsföretag?
– Jo, de funkar när du börjar att driva upp plantor. Många vill ha det färdigt, att det ska vara smidigt. Men du får ju betala mer för det.
Däremot ger han inte så mycket för lampor som säljs med argumentet ”optimerat för växter”.
– Vanligt vitt ljus räcker gott och väl. Tittar du på mina test ser du att en vanlig LED-lampa från Ica får utmärkt resultat. Medan ett par liknande lampor från odlingsföretagen hamnar längst ner.
Några företag har börjat skicka sina produkter till honom för utvärdering och han har även fått propåer om samarbeten.
– Jag säger vad jag tycker är bra och försöker vara objektiv. Men jag är inte intresserad av att representera något företag. Jag håller inte på med det här för att tjäna pengar.
Stig tipsar – så kommer du igång med växtbelysning:
1 EN BRA LAMPA: Du behöver en LED globlampa på 10–20 watt och en skärm för att rikta ljuset ner mot växterna.
2 RÄTT AVSTÅND: Ju kortare avstånd mellan lampa och planta, desto mer effekt.
3 KOLL PÅ VÄRMEN: Var inte orolig för att bränna plantorna – LED ger inte så mycket strålningsvärme. För lysrör kan du känna efter med handen om det känns för varmt.
4 VARDE LJUS: Var generös med ljus! Tomater exempelvis behöver massor för att utvecklas – 16 timmar om dygnet är inte ovanligt. Använd en timer för att slå på och av belysningen.
Inspiration och fler tips
På Youtubekanalen ”Stickans Chili Peppers” får du fler tips kring odling och belysning, eller Facebookgruppen ”Växtljus för hobbyodlare”
LÄS FLER ARTIKLAR OM HÅLLBAR ENERGI