Nya elnätsregler för solceller påverkar troligtvis få villaägare
I veckan kom nyheten om slopad reduktion av nätavgifter för småskaliga produktionsanläggningar. Diskussionsvågorna har sedan dess gått höga i solcellsforum och i media. För vad innebär förändringen egentligen? För dig som har en liten villaanläggning och en och samma säkring för både in- och utmatning är svaret: Förmodligen ingenting.
I dagsläget anger ellagen att du som är mikroproducent av el (alltså har ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt) inte betalar någon avgift för att mata in din egenproducerade el på elnätet.
I veckan kom besked från Energimarknadsinspektionen, EI, att den avgiftsfriheten (eller ”reduktion av nätavgift” som är begreppet som anges i myndigheternas texter) inte är en förenlig med EU-regelverket elmarknadsförordningen. Ei:s bedömning är därför att alla som äger en produktionsanläggning framöver ska betala en nätavgift som speglar de faktiska kostnaderna för inmatning av el.
– Det är en helt korrekt tolkning. Det är inte ett rättvist system att kostnaden skjuts över på andra nätkunder. Men – det sker inte i de fall där du som mikroproducent endast har en säkring, en elmätare och en anslutningspunkt, vilket är fallet för de flesta privata villaägare med solcellsanläggningar på taket. Om du inte skickar ut mer än vad du tar emot så belastar du inte nätet, tvärtom får du ju till och med ersättning för den nätnytta du gör, säger Sverker Ericsson, elkraftsingenjör på Dalakraft.
Annat läge med två säkringar
Däremot kan du vara mikroproducent med två olika säkringar; en för din konsumtion och en för din produktion – där produktionssäkringen är större – exempelvis 16A för den ström du tar emot, men 35A för den ström du matar ut. I det fallet kommer du att omfattas av de nya reglerna.
– Har du en produktion som är större än din konsumtion så rider du idag på den nätavgift som andra betalar, det är inte rättvist. Har du en produktionssäkring som är större än din konsumtionssäkring, men vill komma undan att betala nätavgift framgent har du egentligen två val; antingen att gå in i din växelriktare och helt enkelt vrida ner hur mycket el du kan skjuta ut, så det hamnar på samma nivå som din konsumtionssäkring. Det innebär dock att du går miste om en massa produktion. Det andra alternativet är att investera i ett batteri där du sparar din överproduktion. Det kommer förvisso att behövas ett väldigt stort batteri, konstaterar Sverker Ericsson.
Se till att bara ha en säkring
För dig som i detta nu går och väntar på en beställd solcellsanläggning eller som funderar på att skaffa en, är alltså det viktiga att se till att du även efter installationen bara har en säkring för både in- och utmatning, om du vill slippa att betala för överföringen av elen ut på nätet.
– Håller du dig till en anläggning som inte kräver mer än en säkring på kanske 16 eller 20 ampere så tar din konsumtion och din produktion ”ut varandra” och nätbolaget behöver i princip aldrig transportera ut din överskottsproduktion på nätet. Det handlar om så liten mängd att det troligen går direkt in till din granne eller åtminstone används väldigt lokalt. Det du gör då är ju att du bidrar med elnätsnytta, du belastar inte nätet, säger Ericsson, som också poängterar att detta är hans tolkning av de nya direktiven.
– Jag kan inte se att det kan vara på något annat sätt, men självklart kommer detta att stötas och blötas av jurister i olika led den närmsta tiden.
Lokala elnätsbolag delar bilden
Texten ovan är granskad av nätbolagen Dala Energi och Malungs Elnät, som utifrån den information som finns tillgänglig, delar ovanstående tolkning.