Batterilagring – är det värt att investera?
Sverige har gått från snabb ökning i mängden solceller till skyndsam utbyggnad även av batterilagring. För många är det ett sätt att påverka elkostnader och öka användningen av egenproducerad el och möjligheten till skattereduktion har bidragit till ökat intresse. Men är det dags för gemene man att investera?
Svea Solar är ett av Sveriges största solcellsföretag och har sett ett tydligt ökat intresse för hemmabatterier.
– På rak arm kan jag säga att vi märkt ett stort skifte från att kunderna enbart skaffar solceller till att de nu vill ha en bra helhetslösning för att kunna påverka elkostnader. I och med det har efterfrågan på batterier ökat kraftigt, säger Gustaf Plars som är säljansvarig för privatmarknaden.
Statistik från branschföreningen Svensk Solenergi visar att svenska privatpersoners investeringar i hemmabatterier uppgick till 927 miljoner kronor 2022, en ökning med 591 procent jämfört med året innan.
– Bland våra solcellskunder köper ungefär var femte även batterier. Min gissning är att andelen kommer öka ytterligare, kanske till en tredjedel, säger Gustaf Plars.
Tryggare med egen el
De senaste årens pristurbulens har gjort att fler ser värdet i att producera egen el och använda batterilager för att trygga sin försörjning. Batterierna lagrar den el som panelerna alstrar under dagen, så att den kan användas den kvällstid, när de flesta hushåll har störst behov. Med andra ord; batterierna gör att egenanvändningen av solelen ökar. Det som inte används i egna villan matas automatiskt ut på elnätet och säljs till rådande timspotpris.
– Hur mycket egenanvändning du får med batterier beror på anläggningen och husets förutsättningar, men för en villa kan den hamna runt 50-60 procent med batterier, säger Gustaf Plars.
Men det finns även en annan möjlighet med batterier, förklarar han, och den kan bli intressant under vintern då solpanelerna inte producerar någon el.
– Om du har ett elavtal med timspotpris kan du ställa in anläggningen så att batteriet laddar upp via elnätet när elpriset är lågt, vilket ofta är nattetid och några timmar mitt på dagen.
Ett ovanligt batteri
En som testat det senare är John de Hosson som växelbor i Åre och Sörmland med sin familj. Huset i Sörmland värms med luftvärmepump och för att minska familjens klimatpåverkan har de installerat solpaneler. Anläggningen kompletterades under förra vintern med ett batteri.
– Vi laddar hem el från nätet när priserna är som lägst, vilket oftast är cirka fyra timmar på natten. Vi gjorde ganska mycket uträkningar innan vi installerade, men nu har vi batterier som täcker nästan hela vårt elbehov under en kall vinterdag, säger John de Hosson.
Batterierna har en kapacitet på hela 61 kWh, vilket kan jämföras med ett genomsnittligt villabatteri som ligger runt 10 kWh. Men så arbetar John de Hosson med att utveckla eldrivna ”airboats” (även kallat hydrokopter eller träskbåt) och har både kunskaper och direktkontakter med batteritillverkare.
– Jag är väldigt intresserad av det här och vi har bra förutsättningar. Visst, det har kostat en del pengar, men vi ser det som något vi kan göra för att ta vårt ansvar i omställningen, säger han.
Beslutet är personligt
Utvecklingen går fort. Dagens batterier har högre kapacitet och lägre priser än de som såldes för bara några år sen. Teknikutvecklingen drivs på av elbilsmarknaden och liknar den som skett inom all elektronik. Kort sagt; om du väntar ett år får du mer för pengarna. Det borde alltså vara klokt att avvakta?
Kanske, men för den enskilde villaägaren brukar beslutet ändå handla om även andra parametrar, säger Gustaf Plars.
– För en villaägare som står i begrepp att installera betyder det kanske mer att hen just nu kan få ett grönt avdrag på 50 procent på material och installation. Hur förutsättningarna ser ut om ett år vet vi inte, säger han.
Det finns inga allmängiltiga svar på om det är ”värt att investera i batterier”. En ekonomisk kalkyl kan tala emot, men elpriser och räntor varierar och påverkar återbetalningstid, förklarar han. Beslutet är ofta en blandning av rationella, praktiska och emotionella skäl.
– Många passar på att installera batteri samtidigt som solceller, för att slippa ta hem elektrikern vid två tillfällen. Men vill man vänta går det så klart att komplettera med batteri senare, eller bygga ut ett redan installerat om lagringsbehovet ökar, säger Gustaf Plars.
Snabbfakta hemmabatterier:
- Staten erbjuder ett ”grönt avdrag” på knappt 50 procent för hemmabatterier. Avdraget täcker både material och installationskostnader.
- De vanligaste hemmabatterilösningarna för småhus/villa ligger på mellan 5 och 15 kWh.
- Det genomsnittliga hemmabatteriet för villor är på 10 kWh. Gustaf Plars på Svea Solar uppskattar att ett sådant batteri kostar mellan 35 000 och 50000 kronor, efter grönt avdrag.
- En tumregel är att välja ett batteri som motsvarar effekten hos solpanelerna. Till en anläggning på 10 kW bör du alltså ha 10 kWh i batterikapacitet.
- På vissa batterimodeller går det att bygga ut kapaciteten. Det kan vara bra för den som funderar på att uppgradera sin anläggning i framtiden.
Läs fler artiklar om hållbar energi