Kan man installera solceller på ett gammalt tak?
Skulle du vilja investera i solceller, men har ett tak som är 20-30 år gammalt, dock fortfarande funktionsdugligt? Vi har frågat Mårten Ronsten hos vår samarbetspartner Prosumenten hur man ska tänka i det läget.
– Det är svårt att ge ett generellt råd. Egentligen finns det tre möjliga vägar i det läget; att chansa och installera solcellerna på befintligt tak, att ta hela investeringen på en gång och byta taket nu och samtidigt montera solcellerna, eller att vänta med solcellerna tills taket är uttjänt och måste bytas. Vilket som är bäst för dig beror på lite olika faktorer, säger Mårten.
Först och främst beror det på skicket på taket. Rent byggnadstekniskt beräknas ett betongtegel versus lertegel tegeltak ha en livslängd på cirka 30 år, medan det i praktiken många gånger kan fungera utmärkt i många fler år än så, beroende på utsatthet, underhåll med mera.
– Funderar du på att montera solceller på ett äldre tak blir steg ett att besiktiga taket och göra en bedömning, inte minst det som finns under teglet eller plåten. Vi är inga takspecialister, men kan göra en första bedömning. Är vi tveksamma råder vi alltid kunden att ta in expertis, säger Mårten Ronsten.
Bedöms taket klara kanske tio år till kan det vara värt att montera solcellerna på befintligt tak. Faktum är att panelerna i sig blir ett visst skydd för taket.
– Det går helt klart att sätta upp solcellerna, plocka ner dem vid ett framtida takbyte, och sedan sätta upp dem igen. Man ska dock vara medveten om att monteringen står för cirka en tredjedel av totalkostnaden i en solcellsinvestering. Med andra ord blir det en merkostnad att göra så och då är det bättre att låta solcellerna finansiera takbytet.
Mest hållbart och ekonomiskt att inte byta
Om du däremot bestämmer dig för att byta det halvdåliga taket här och nu och samtidigt monterar solcellerna, kan du komma att tjäna en slant – men det beror mer på materialval än samordningsvinster.
– Exempelvis kan du välja en billigare taktyp om det ändå inte ska synas. Du kan också välja att placera exempelvis stegar och skorstenar på ett ”solcellsoptimerat” sätt, säger Mårten Ronsten.
Han vill dock inte förhöja den ekonomiska vinningen i att göra allt på samma gång.
– Ur hållbarhetssynpunkt är ju det absolut bästa att använda ett befintligt tak så länge det går. Det är också det mest ekonomiska. Men undersök som sagt takets skick noga först.