Careconnect – ett arbetsverktyg för effektivare socialtjänst
Därifrån kom idén till Careconnect, ett arbetsverktyg som ska göra det mer effektivt och tillgängligt att söka hjälp hos socialtjänsten.
– Jag vill kunna sammankoppla invånare och handläggare på ett smidigare sätt så att fler kan få hjälp och stöd. Ung Dalakraft-stipendiet kommer att hjälpa mig en god bit på vägen, berättar Moshira.
Moshira Hassan jobbar som socialsekreterare och upplever att det ofta finns en tröskel för människor att söka hjälp hos socialtjänsten. Utifrån det fick hon en idé om ett digitalt arbetsverktyg som kan göra det både mer tillgängligt och mer effektivt.
Ett digitalt verktyg för ökad tillgänglighet
Careconnect är en app för invånarna som de kan ladda ner och genom den söka hjälp och stöd från socialtjänsten. För handläggare och socialsekreterare finns en inloggning i arbetssystemet där de kan fånga upp invånare som sökt hjälp.
– När det gäller Regionen finns ju Min vård och liknande tjänster som sänker tröskeln för att söka hjälp, men det saknas en motsvarighet för socialtjänsten. Det traditionella sättet att ta kontakt med oss är inte lika tillgängligt. Det är vanligt med missade kallelser, uteblivna besök och framför allt att personer inte söker hjälp fast de kanske behöver. Jag vill kunna effektivisera och underlätta så att fler kan få hjälp och stöd, berättar Moshira.
Effektivisering av socialtjänsten
Hon berättar att med Careconnect kan handläggare skicka frågor till den som söker hjälp genom appen som de kan svara på redan innan sitt besök. Det kan korta ner utredningstiden avsevärt. Något som Moshira tror skulle att vara bra för både personal och patienter.
– Det är inte bara ett nytt sätt att erbjuda stöd. Det här verktyget kan också vara till hjälp med det höga tryck som ligger på socialtjänsten, med sjukskrivningar och stor personalbrist. Om vi är mer effektiva kan vi korta ner utredningstider, komma till snabbare beslut och sänka det trycket också, säger hon.
Stipendiet som gör det möjligt
Stipendiet Ung Dalakraft på 100 000 kronor kommer väl till pass för att kunna genomföra idén. Pengarna kommer främst gå till utveckling av den digitala lösningen, appen och hemsida. Också till viss juridisk hjälp för att verktyget ska bli säkert att använda för en kommun.
– Det känns jättebra att få det här stipendiet, det kommer hjälpa mig en god bit på vägen. Det är mycket jobb som återstår för att kunna genomföra det här, men jag kommer att göra mitt allra bästa för att det ska bli verklighet.