Behov och plånbok styr ditt val av elcykel

Visst har du förstått att det råder en hype kring elcyklar – men hur ska du veta om det är något för dig? Och hur ska du välja cykeltyp, prisklass och modell? Tillsammans med Team Sportia Rättvik guidar vi på Dalakraft dig genom djungeln fram till rätt cykel för just dina behov.
Till utseendet är det ganska lite som skiljer en elcykel från en vanlig cykel. även elvarianten finns i en rad olika modeller anpassade efter olika behov, exempelvis stadscykel, hybridcykel, mountainbike och lådcykel. Den stora skillnaden mot den klassiska cykeln stavas elmotor och batteri.

För till skillnad från en vanlig cykel hjälper elcykeln dig när det går trögt, vilket gör den exemplarisk för bland annat pendling. Beroende på saker som ork, motivation, hur cykelvägen ser hur, väder och längd på sträckan, kan du med elcykeln välja hur mycket – eller lite – hjälp du vill ha. På köpet får du hälsofrämjande vardagsmotion, spar både pengar och klimat jämfört med att ta bilen, slipper eventuella bilköer och får mer flexibilitet jämfört med att åka kollektivt. 

Hur ska du använda din elcykel?

Men hur ska du välja elcykel? Ja utgångspunkten är förstås dina behov och tänkta användningsområden. I våra konsumentartiklar har vi träffat Sverker som valde en mountainbike för att komma ut i skogen mer, och Jonas som valde en lådcykel för att kunna transportera ungar och mat mellan hemmet, förskolan och jobbet. Hur har du tänkt att använda din elcykel

Fråga nummer två handlar om budget. En ny elcykel kostar i runda slängar från 10 000 kronor och uppåt. En elcykel är i sitt grundutförande en avancerad produkt, och ju mer de kostar, ju fler tekniska funktionaliteter och detaljer är cykeln förmodligen utrustad med. 

Det som främst skiljer en dyrare cykel från en billigare är batteriets kapacitet – alltså hur mycket energi batteriet kan lagra. Men det handlar också om vikt, antal växlar och motorns placering.  Tabellen nedan ger en hint om hur långt du kommer med olika typer av batterier. 

Batterikapacitet  Cirkasträcka för en person som väger 80 kilo 
280 Wh  Upp till 40 kilometer 
320 Wh  Upp till 45 kilometer 
360 WH  Upp till 50 kilometer 
400 Wh  Upp till 55 kilometer 
500 Wh  Upp till 70 kilometer 

 

Förutom det rent tekniska kring batteriets kapacitet finns det också andra saker som påverkar hur långt du kommer på en laddning, bland annat: 

 • Hur mycket hjälp du tar av batteriet 
 • Väder och vind 
 • Hur mycket du väger och vad du packat 
 • Däcktryck 
 • Hur gammalt batteriet är 

Hur lång livslängd ditt elcykelbatteri har beror också på en rad olika faktorer; bland annat varumärke och kvalitet. De flesta tillverkare säger att du kan räkna med en livslängd på minst tre år eller 800 laddningar, men de flesta batterier håller betydligt längre än så. Sverker till exempel, i vår konsumentartikel, har haft sitt batteri i sju år, och tror att han kanske behöver byta om ett eller två år. Batteriets livslängd är något du bör ta i beaktning om du väljer att köpa en begagnad elcykel. 

Ta hjälp av experten på elcyklar

Så, det finns en rad olika saker att tänka på när du ska välja elcykelEn insatt cykelbutik – som Team Sportia i Rättvik – hjälper dig gärna att hitta rätt. På Team Sportias webbplats finns Elcykelväljaren, en guide där bland annat följande tips finns: 

 • Elassisterad classiccykel
  Vill du kunna cykla och få lite assistans för att enkelt kunna ta dig från A till B, utan att bli genomsvett på väg till jobbet? Då är den elassisterade classiccykeln rätt för dig. De har oftast låg instegshöjd på ramen och fokus på komfort, med upprätt körställning och breda sadlar. De har som regel en fotbroms, samt växlar i navet. Låt dig inte luras av det traditionella utseendet, den accelererar kraftigt om du så vill och klarar av att hjälpa till i riktigt branta backar. 
 • Elassisterad sportcykel
  En rolig och snabb cykeltyp med moderna växelsystem med många växellägen, lätt och kraftig ram, dämpning och skivbromsar samt en kraftfull motor som ger bra acceleration och snabb transport runt i staden eller på cykelturen till favoritfiket.   
 • Elassisterad mountainbike
  En mountainbike används traditionellt för att cykla i skogen och en elassisterad mountainbike ger dig helt nya möjligheter att upptäcka naturen och köra på stigar som du kanske annars inte hade cyklat på. Accelerera snabbare, kör upp för brantare stigar och upptäck den vackra naturen på ett roligare sätt. När den robusta mountainbiken kombineras med hybridteknik får du även en bra pendlingscykel 

– Till syvende och sist är det dina behov och din plånbok som styr valet av cykel. Kom gärna in till oss och prova olika modeller, så hjälper vi dig att hitta rätt, säger Wivi Sörlin hos Dalakrafts samarbetspartner Team Sportia i Rättvik. 

Läs fler artiklar ur samma kategori

 


 

BLI KUND HOS DALAKRAFT

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.