Sänk elräkningen – enkelt och sansat
Välj rätt temperatur i kyl och frys, se över vindisoleringen och lokalisera hemmets eltjuvar. Peter Brander är sakansvarig för fukt och termisk komfort på Boverket och arbetar med bland annat med Boverkets energiguide. Här kommer tio energieffektiva tips – följt av expertens egna reflektioner. Smart för både klimat och plånbok.
- Sänk temperaturen
Rent generellt kan du sänka uppvärmningskostnaden med fem procent för varje grad som du sänker värmen inomhus. Det är det snabbaste sättet att spara energi, men det kommer också med vissa risker, menar Peter Brander. Luftfuktigheten höjs nämligen med cirka fem procent per grads sänkning. Då torkar det upp långsammare i exempelvis badrummet och det finns större risk för tillväxt av mikroorganismer så som bakterier, mögel eller röta. Har du vattenrör som ligger kallt i ytterväggar eller golv kan risken för att de fryser sönder öka.
– Att sänka värmen alltför mycket kostar komfort också. Att bo i hus är ju inte en tävling i vem som tål mest och det finns en gräns för hur många tröjor man kan ha på sig, säger Peter.
- Se över vindsisoleringen
Om du bor i ett dåligt isolerat hus försvinner mycket värme genom vinden och taket på villan. Då är det ofta smart att tilläggsisolera. Men tänk på att vinden då blir kallare, och därmed även fuktigare. Därför kan du behöva vidta andra åtgärder också, som att hindra luft inifrån att läcka ut på vinden.
- Täta och isolera fönstren
Bor du i en äldre villa med oisolerade fönster och gamla tätningslister? Då kan upp till en tredjedel av värmen försvinna ut genom dessa. Inte sällan ger de också så kallat kallras, vilket brukar ge sig tillkänna genom drag och kalla fötter. Byt ut tätningslister, använd ett draperi för ytterdörren och dra för persienner eller gardiner för natten. Men täta inte för mycket om luftflödet genom dina gamla fönster är en del av ventilationssystemet, som det kan vara i äldre självdragssystem.
- Kolla ventilationen
I ett rum med ett välfungerande ventilationssystem byts luften ut energieffektivt utan att ge andra problem. Ju bättre isolerat hus du har desto mer av energin försvinner genom ventilationen. Att ventilera för mycket är dyrt. Att ventilera för lite ger ohälsosam inomhusmiljö. Som privatperson går det att mäta innemiljön löpande med en inomhusmiljömätare som finns i alla prisklasser.
- Snålare duschmunstycke
Om du väljer att halvera din duschtid halveras också el- och vattenförbrukningen. Ett enkelt sätt att stävja vattenåtgången är att byta till ett snålare duschmunstycke. Med ett duschmunstycke som drar sju liter i minuten i stället för tio liter sparar du 30 procent energi utan att det påverkar bekvämligheten.
– Att duscha kortare har bara fördelar, även ur ett husperspektiv, då det blir mindre vattenånga i hemmet, säger Peter.
Andra tips är att åtgärda droppande kranar, byta till effektiva vattenkranar, isolera nakna vattenrör och använda en varmvattenberedare som har rätt storlek i förhållande till dina behov.
- Kör diskmaskinen på sparläge
Goda nyheter: Det lönar sig sällan att diska för hand. En modern diskmaskin med sparprogram använder ungefär 0,5–1 kWh och cirka tio liter vatten per diskning, medan handdisk kan dra upp till fyra gånger så mycket energi. Om du ändå vill eller måste diska för hand, använd då en diskho eller balja och undvik att skölja i rinnande vatten.
- Fyll tvättmaskinen
Undvik att köra halvfulla tvättmaskiner, använd så låg temperatur som möjligt och nyttja eventuella sparprogram. Se också till att centrifugera tvätten så gott det går och välj hellre en torktumlare än ett torkskåp.
– I moderna torktumlare kommer värmen via en värmepump, som sedan skickar in värmen i hemmet, till skillnad från ett torkskåp som ofta skickar ut värmen utanför huset. Men kom ihåg att de flesta torktumlare genererar damm som ger sämre luftkvalitet, säger Peter.
- Hitta rätt temperatur i kyl och frys
Enligt Energimyndigheten finns det en magisk temperatur som bevarar maten med lägsta möjliga energianvändning: 4 grader i kylen och minus 18 grader i frysen. Kom också ihåg att en ny frys drar ungefär hälften så mycket el som en tio år gammal dito.
- Stäng av apparaterna
Enligt Energimyndigheten går cirka fem procent av ett hushålls elanvändning till elektronisk utrustning i standby-läge. Slå av dessa. Ett klassiskt spartips är också att byta ut de vanliga glödlamporna mot led-lampor, som är fem till sex gånger mer effektiva än halogenlampor och tio gånger snålare än de gamla glödlamporna.
– Moderna led-lampor drar bara någon enstaka watt medan till exempel en dammsugare med täta filter drar mellan 1200 och 1500 watt. Led-lampor har gjort att det inte längre är lika viktigt att släcka ljuset efter sig, säger Peter Brander.
Till fler energismarta artiklar->->