Om Dala Elfond
– och elmarknaden

Vi vet att många tycker att det är krångligt med el och elavtal, därför har vi försökt att göra det så enkelt som möjligt för dig. Nedan förklarar vi kort i text och film om elmarknaden, skillnaden mellan elnät och elhandel och om vårt smartaste elavtal, förvaltade Dala Elfond. 

Så funkar Dala Elfond

I vår förvaltade elfond tar elhandelsexperter ansvar för dina inköp. De handlar mest när priset är lågt och fördelaktigt för dig som kund, och mindre när priset är högre. Det ger ett stabilt pris över tid då riskerna sprids, pristopparna kapas och marknadens snabba svängningar minskas. Inte fast, inte rörligt – bara smartare! Dala Elfond har ingen bindningstid.


Hur funkar elmarknaden?

Norden sätts elpriset på elbörsen Nord Pool som ägs av de statliga bolagen i respektive land. Elpriset styrs av utbud och efterfrågan och påverkas bland annat av väder och omvärlden och kan variera stort från en dag till en annan. Sveriges el produceras främst i det glesbyggda norr, medan det tätbyggda söder står för majoriteten av all elkonsumtion. För att balansera skillnaden är Sverige indelat i fyra elområden, SE1-4, vilket ger olika priser beroende på var i landet du bor. 


Vad är skillnaden mellan elnät och elhandel?

  • Elnätsbolag kan du inte välja, det sköts automatiskt beroende på var du bor. Enkelt förklarat är det elnätsbolagen som äger de lokala elledningarna i din region och fram till ditt hus.
  • Elhandelsbolaget däremot väljer du själv fritt, och Dalakraft är ett av alternativen. Vi ser sedan till att du får ström i dina uttag därhemma och till oss betalar du för din förbrukning.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag Stängt - söndagar
Imorgon 8:00 - 20:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.