Om elmarknaden

Vi vet att många tycker att det är krångligt med elmarknaden, därför har vi försökt att göra det så enkelt som möjligt för dig. Nedan förklarar vi kort i text och film om elmarknaden, skillnaden mellan elnät och elhandel. 

Hur funkar elmarknaden?

I Norden sätts elpriset på elbörsen Nord Pool som ägs av de statliga bolagen i respektive land. Elpriset styrs av utbud och efterfrågan och påverkas bland annat av väder och omvärlden och kan variera stort från en dag till en annan. Sveriges el produceras främst i det glesbyggda norr, medan det tätbyggda söder står för majoriteten av all elkonsumtion. För att balansera skillnaden är Sverige indelat i fyra elområden, SE1-4, vilket ger olika priser beroende på var i landet du bor. 


Vad är skillnaden mellan elnät och elhandel?

  • Elnätsbolag kan du inte välja, det sköts automatiskt beroende på var du bor. Enkelt förklarat är det elnätsbolagen som äger de lokala elledningarna i din region och fram till ditt hus.
  • Elhandelsbolaget däremot väljer du själv fritt, och Dalakraft är ett av alternativen. Vi ser sedan till att du får ström i dina uttag därhemma och till oss betalar du för din förbrukning.

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.