Solceller på vintern -så funkar det!
Korta dagar och få soltimmar – förutsättningarna för att producera el på villataket ser mörka ut under vintermånaderna. Eller? Vi har pratat året runt-energi med en nybliven och en flerårig solcellsägare.
Korta dagar och få soltimmar – förutsättningarna för att producera el på villataket ser mörka ut under vintermånaderna. Eller? Vi har pratat året runt-energi med en nybliven och en flerårig solcellsägare.
Antalet nätanslutna solcellsanläggningar mer än fördubblades under 2019, från 19 000 till 44 000 enligt Energimyndigheten. En av dessa nya solcellsägare var Anette Svensson som tillsammans med maken Thomas driver Möllan Fastigheter i Ronneby. När de byggde nya lägenheter passade de på att installera solceller på taket. Allt stod klart i oktober ifjol – lagom till årets mörkaste månader.
– Så extremt mörk som november var här i Ronneby förra året har det inte varit sen 2014. Vi hade sex soltimmar på hela månaden, säger Anette Svensson.
Exakt hur mycket – eller lite – anläggningen producerade den första tiden kan hon inte säga eftersom det tog ett tag innan de fick igång appen där de följer flödet. På det hela är hon ändå nöjd; hon upplever att många hyresgäster idag efterfrågar och uppskattar att lägenheterna har en ren energikälla. Och efter den tröga starten har det bokstavligen sett ljusare ut.
– Från mars har vi kunnat följa hur mycket solcellerna producerar och sommaren har varit jättebra. Det som är intressant är att den ger energi även mulna dagar, säger Anette.
Hon berättar att maken Thomas kollar appen varje dag. Om några månader har de svart på vitt hur produktionen ser ut på ett helår, och det blir avgörande för kommande investeringar.
– Förhoppningsvis gör vi ett nytt lägenhetsprojekt med solceller nästa år, i mars fattar vi beslutet, säger hon.
Att en anläggning producerar lite under årets mörka månader är inte förvånande. När man tittar på hur mycket en solcellsanläggning producerar tittar man därför inte på enstaka månader utan hur den fungerar över hela året. Och faktum är att snö kan bjuda på positiva effekter.
Södervägg och snö som reflekterar
Fågelvägen 78 mil norrut från Ronneby, i Torvalla utanför Östersund, bor Elin och Anders Vikström Aloandersson. De installerade solceller 2015 och eftersom takytan på deras hus är begränsad lät de montera på en södervägg.
– När vi tog in offerter räknade installatörerna på en nollproduktion under vintern – bland annat för att det ligger snö på taken då. De hade inga siffror på vår lösning, säger Elin Vikström Aloandersson.
Det vertikala läget har visat sig vara en fördel, istället för att täckas av snö drar solcellerna nytta av snötäcket på marken.
– Det må vara få soltimmar på vintern, men när solen väl skiner får vi dubbel effekt genom reflektionen från snön, säger Elin.
Överskott jämnas ut över året
Som komplement till sin solanläggning kan man ansluta sig till Dalakrafts tjänst Dala Solspar, som innebär att den överskottsenergi som man producerar under sommaren kan sparas till vintern. Sommarens höga produktion kan alltså utnyttjas året runt. Familjen Aloanderssons solceller producerar ungefär 11 000 kWh per år och familjen har en förbrukning på ungefär 18 000 kWh.
– Men då är vi också två hushåll på anläggningen eftersom vi kopplat på en mindre bostad på gården, säger Anders Vikström Aloandersson.
Både han och Elin är hittills mer än nöjda solcellsägare, även om de säger att ”de inte är typerna som kollar statistik hela tiden”. Nyligen tog de nästa steg mot att leva med renare energi.
– Vi har köpt en laddhybrid. Den tanken har funnits där sedan början, och nu kör vi så snällt som vi bara kan göra, säger Elin.
Kalla fakta – solceller på vintern:
-
- November-januari, månader med väldigt få soltimmar, producerar en solcellsanläggning väldigt lite.
- En anläggning som täcks av ett tjockt lager snö (till exempel på ett tak) producerar ingenting, men även med ett tunt lager snö blir det lite produktion.
- När dagarna blir längre i februari-mars kommer produktionen igång.
- Snö reflekterar mycket ljus, vilket särskilt mark- eller väggmonterade solceller kan dra nytta av.
- Solceller fungerar precis som annan elektronik bra när det är kallt, vilket gynnar anläggningar i nordligare delar av landet.
- När man utvärderar produktionen för en anläggning bör man titta på hur den fungerar över hela året, inte enstaka månader.