Hållbarare huvud med hjälm
Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, står cyklister för ungefär hälften av alla allvarliga trafikskador. Har du otur kan du slå i huvudet och få bestående hjärnskador som förändrar dig och ditt liv allvarligt. Använder du cykelhjälm minskar du risken för huvudskador med hälften – och skyddar det som är du.
Många gånger är det det sköra huvudet som drabbas hårdast i en cykelolycka, som ofta beror på omständigheter som vinterväglag, rullgrus eller våta löv. Om du dessutom cyklar elcykel kommer du ofta upp i ganska höga hastigheter – och hjälmen blir inte desto mindre viktig då.
– Om alla använde cykelhjälm skulle antalet omkomna kunna minska med 25 procent, och antalet allvarligt skadade med 5 procent. Cykelhjälm minskar huvudskadorna med minst 50 procent. Men tyvärr är det många som skippar hjälmen. År 2019 var hjälmanvändningen bland vuxna drygt 40 procent, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén, på organisationens webbplats.
Barn upp till 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel, det säger lagen. Vuxna är däremot fria att välja själva, och tyvärr väljer många bort hjälmen av skäl som ”det förstör håret” eller ”jag är ful i hjälm”- argument som står sig ganska slätt med hjärnskador eller död i andra vågskålen.
Välj hjälm med rotationsskydd
Upp till sju års ålder rekommenderas barn att använda hjälm med grönt spänne – en funktion som gör att hjälmen löser ut om barnet fastnar eller blir hängande i den under lek. Som konsument kan det vara bra att veta att alla cykelhjälmar som säljs i Sverige är testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav.
De senaste åren har det blivit allt vanligare att hjälmarna är utrustade med rotationsskydd för att minska huvudets rotation vid ett islag, den typ av våld mot huvudet som hjärnan är allra mest känslig för. De två vanligaste rotationsskydden heter Mips, respektive Wavecel, märkningar det är klokt att hålla utkik efter när du väljer hjälm.
Hur ska hjälmen sitta?
Det är viktigt att hjälmen sitter ordentligt på huvudet för att du ska få bästa tänkbara skydd. Det vanligaste felet är att hjälmen placeras för högt uppe i pannan och att remmarna sitter för löst. Tänk på att välja rätt storlek så att hjälmen täcker hela huvudet. Hjälmen ska sitta stadigt och bekvämt på huvudet och du ska trivas i den.
- Köp inte en för stor hjälm till ditt barn att växa i.
- Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Vid merparten av cykelolyckorna med våld mot huvudet är det pannan eller tinningen som först träffar marken.
- Välj en hjälm med ett hakband som är enkelt att reglera. Helst ska den också kunna justeras något i storlek, exempelvis med en ratt i nacken, så att du kan få plats med en mössa under.
- Byt alltid ut hjälmen omedelbart om den skadats eller utsatts för yttre våld
Hjälm ur hållbarhetssynpunkt
I de allra flesta fall är det klimatsmart och en bra idé att köpa saker begagnat – cykelhjälmar är dock en vara där du bör tänka efter både en och två gånger innan du gör det. Även om hjälmen ser hel och fin ut på utsidan, kan den ha blivit utsatt för yttre våld och därmed tappat mycket av sin skyddsfunktion. Köp enbart begagnat av någon du känner och litar på.
I övrigt då, sett ur hållbarhetsperspektiv; hur ofta behöver en cykelhjälm bytas ut? En cykelhjälm är tillverkad av plast och frigolit – material som har en begränsad livslängd. NTF säger att du åtminstone bör byta ut din cykelhjälm vart tionde år, om den används mycket blir livslängden kortare.
Hållbarhetstänket är viktigt, men det är kanske vid inköp av andra saker än familjens cykelhjälmar som klimattänket ska vara det avgörande.