Satsning på batteriåtervinning får rejält myndighetsstöd
Företaget Stena Recycling AB ska bygga en klimateffektiv återvinningsanläggning för litiumjonbatterier i Halmstad. Investeringen får nu 71 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten.
I takt med den ökade elektrifieringen och utvecklingen av ett förnybart energisystem ökar också antalet batterier i omlopp. Samtidigt som allt fler batterier behövs, stiger kraven på en hållbar återvinningsprocess.
Det finns i dagsläget ett fåtal anläggningar i Europa som återvinner litiumjonbatterier från hybrider och elbilar, men återvinningsprocessen i sig bidrar till stora koldioxidutsläpp.
I Stena Recyclings satsning ska återvinningen effektiviseras för att minska den direkta klimatpåverkan från själva processen, samtidigt som en större andel batterier kan tas om hand.
– Elektrifieringen är en avgörande pusselbit i arbetet för ett fossilfritt samhälle där batterier kommer att vara en central del i det framtida energisystemet. Detta viktiga projekt innebär att vi kan skapa en batterivärdekedja som är hållbar och cirkulär från miljö- och klimatsmart produktion till återvinning så vi inte bara flyttar utsläppen från en verksamhet till en annan, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén i ett pressmeddelande.
Värdefulla metaller återvinns
Enkel förklarat går tekniken ut på att batterierna ska malas ner i en syrefri miljö, varefter de olika beståndsdelarna separeras i en avancerad process så att värdefulla metaller kan återvinnas. I nästa steg utvinns bland annat nickel, kobolt och litium för att kunna användas igen. Den nya tekniken beräknas minska koldioxidutsläppen med minst 25 0000 ton per år.
Projektet genomförs inom ramen för Industriklivet; en regeringssatsning för att stödja energiomställningen. Projektet är det första rena återvinningsprojektet som beviljas stöd från Industriklivet.