Elavtalet viktig del i Leksandsknäckes klimatarbete
Sedan 1953 har Leksands Knäckebröd bedrivit kvalificerat miljöarbete vid bageriet i Häradsbygden. Då började nämligen värmen från ugnarna att återanvändas för att värma upp lokalerna. Mycket har gjorts sen dess och från 2013 är bageriet helt fossilfritt.
– Att vi sedan många år har Dalakraft som elleverantör är ett mycket medvetet val i vår miljöprofil, berättar kommunikationschef Annika Sund.
Man kan nästan säga att miljötänket ingår i Leksands Knäckebröds dna.
– För oss är det så här man gör, det är det normala. Det handlar om världen vi lämnar efter till våra barn, säger Annika, som berättar att de tidigt började ställa miljökrav på sina leverantörer.
Redan år 1982 gjorde man livscykelanalyser på alla sina maskiner och bytte då ut energibovarna mot mer hållbara varianter. 1997 miljöcertifierades verksamheten, som tionde livsmedelsföretag i landet. 2011 fattades beslut om att bageriet skulle bli fossilfritt, något som infriades redan två år senare.
– Vi stoppar in elen i ugnarna, som sedan står för all uppvärmning. Så länge bageriet är igång är vi självförsörjande på värme och varmvatten. De få dygn på året då vi inte har ugnarna igång, kompletterarar vi med en biooljepanna. Det är vår gamla oljepanna som konverterats, berättar Annika Sund.
Dalakraft sänker totala klimatavtrycket
Att företaget valt Dalakraft som sin elleverantör är ingen slump.
– Vi väljer lokala leverantörer på allt som går, så även elleverantör. Dalakrafts tydliga miljöprofil och att de enbart levererar 100 procent grön el, var en mycket viktig aspekt för oss. Det gör att vi har ett totalt klimatavtryck som är 18 procent lägre än om vi hade valt en elleverantör som inte sålde enbart grön el. Vi kartlägger alla våra producenters och leverantörers klimatavtryck, förklarar Annika Sund.
Trots att företaget är bland de bästa i klassen, är de inte nöjda.
– Vi jobbar mycket med våra transporter, men där har vi en bit kvar. Vi kommer också att installera solceller på taket på vår nybyggda butik, samt satsa på fler laddstolpar. I dagsläget har vi bara några stycken på personalparkeringen. I samband med att vi bygger om vår publika parkering ska det installeras laddstolpar även där, berättar Annika, som ibland förvånas över att företaget anses vara så långt framme miljömässigt:
– Jag tycker ju inte att vi gör något speciellt, hållbarhet är helt enkelt vår tradition. Därför blir min fråga varför inte alla jobbar så här, det är ju så enkelt att hela tiden göra bättre val.