Marknadsläget för producenter juni 2022
Energikrisen förvärrades i maj när Ryssland stoppade sina gasleveranser till Danmark, Finland och Nederländerna. Gas är ett viktigt bränsle i europeisk kraftproduktion så resultatet blir höga elpriser. I Sverige var spotpriserna på elmarknaden Nord Pool historiskt höga för månaden.
Högst är priserna i det sydliga elprisområdet SE4 Malmö, som ligger närmst det höga kostnadsläget i Europa. Hur mycket av det europeiska prisläget som letar sig in i Sverige och hur långt norrut det når, beror på hur mycket överföring som finns tillgänglig i transmissionsnätet och hur kraftbalansen ser ut i respektive elprisområde. I norra Sverige pressar produktionsöverskottet tidvis priserna till betydligt lägre nivåer. Se utvecklingen av spotpriset på system och i respektive elområde nedan i tabellen och grafen.
Vårfloden pressar elpriserna under den närmsta tiden, men det gäller främst i norra Norge och norra Sverige där det finns gott om vattenkraft. Som störst skillnad är det i vårt grannland, där spotpriset i söder snittade nästan 14 gånger över spotpriset i norr. En bidragande orsak är den nya exportkabeln North Sea Link (1400 MW) från södra Norge till England.
I Sverige var spotpriserna i maj dubbelt så höga i söder jämfört med i norr. Det beror på en blandning av instängd kraft i norr och det fortsatt höga kontinentaleuropeiska elpriset i söder.
Gas och global konkurrens
Europas naturgasproduktion har minskat stadigt och hälften har försvunnit sen 2004. Bortfallet har till viss del kompenserats av produktionsökningar i Norge, men Europa har totalt sett blivit mer importberoende, främst av rysk naturgas och fartygsburen naturgas i flytande form (LNG). Eftersom fartygen kan nå hela världen så har gaspriserna i Europa alltmer länkats samman med gaspriserna i Asien.
Det milda vårvädret i både Asien och Europa mildrar energikrisen då värmelasten krymper. De europeiska gaslagren har fyllts på men inte helt, och förr eller senare kommer även Asien att behöva fylla på sina gaslager inför vintern. När som helst kan dessutom Ryssland komma att vrida av fler gasflöden, vilket kan kasta grus i maskineriet. Nuvarande historiskt höga gaspriser på över 80 euro/MWh lär bli kvar ett bra tag till.
Den 20 maj, då stora europeiska energibolags betalningar av rysk gas förföll, kom att kallas Rubeldagen, eftersom Ryssland krävt betalning i rubel. Att ändå betala avtalsenligt i euro får konsekvenser, vilket senast Finland, Danmark och Nederländerna fick erfara, då Ryssland vred av sina gasleveranser till länderna.
Vädret, hydrologin och kärnkraften
Sköna maj kom med våren, men elpriserna var ändå högre än i april. En anledning är revisionssäsongen i kärnkraften med underhåll och bränslebyte. Men den görs ju varje år – att elpriserna är särskilt höga just i år beror framför allt på den pågående energikrisen i Europa.
Vårfloden toppar nu under första halvan av juni och är i år något kraftigare än säsongssnittet, särskilt i norra Sverige och norra Norge. På det norska huvudet däremot är den mindre än historiska snittet. Snösmältningen återställer magasinsnivåerna i vattenkraftverken och totalt sett är hydrologin strax under balans. Liksom i maj har juni börjat lågtrycksdominerat, vilket oftast ger relativt god vindkraftsproduktion.
Terminspriserna
De nordiska terminspriserna har fortsatt stiga allteftersom energikrisen har dragit ut på tiden och förvärrats. Kvartalsterminerna har stigit mest. Med tanke på en möjlig eskalation av energikrisen i Europa kan en god idésom elproducent vara att prissäkra en mindre andel av produktionsvolymen.