Marknadsläget för producenter september 2022

Europas energikris blir allt värre. Europa stödjer Ukraina med både vapen och kapital och har infört långtgående sanktioner riktade mot Ryssland. Ryssland svarar med begränsad export av energi till Europa vilket får energipriserna att rusa. För Sveriges del är det de södra elprisområdena som påverkas mest, men priserna är på uppgång i hela landet.

Gasexporten från Ryssland till Europa via rörledningen Nordstream 1 är nu stoppad för underhåll av mer eller mindre påhittad orsak. Europa i sin tur försöker desperat fasa ut sitt beroende av rysk gas, men det är svårt. Genom stora ansträngningar, mer kolkraft och en stor ökning av importen av fartygsburen flytande naturgas (NLG) har Europa nått sitt mål att fylla på gaslagren till minst 80 procent. Det ger en viss trygghet inför vintern men är långt ifrån tillräckligt. Importen av NLG leder till en budstrid med asiatiska köpare och har skickat naturgaspriset till smått ofattbara nivåer på mer än tio gånger det historiska snittet.

Vädret, hydrologin och kärnkraften

Augusti 2022 var något varmare än säsongssnittet. Med värmen kom kraftiga oväder på sina håll och rikligt med regn. I norra Sverige tvingade regnet vattenkraftverk att spilla vattenvolymer eftersom magasinen redan var fulla efter den kraftiga vårfloden. Samtidigt ute i Europa fortsatte plågorna i den värsta torkan på 500 år.

Under augusti upphörde vårfloden i fjällen. I år har den varit något kraftigare än säsongssnittet, särskilt i norra Sverige och norra Norge. På det norska huvudet är det däremot mycket torrt med låga magasinsnivåer. Totalt sett är hydrologin strax under balans i snitt. September har börjat med milt och sol.

Under sommaren är elkonsumtionen som lägst och det är då som kärnkraftsoperatörerna passar på att genomföra underhållsstopp. När Ringhals 4 skulle starta igen skadades en viktig komponent och reaktorn väntas inte tillbaka förrän i november. Finlands nya reaktor Olkiluoto 3 genomför tester och väntas inte tas i kommersiell drift förrän 10 december.

Spotpriset och elprisområdena

De välfyllda vattenmagasinen i norra Sverige och norra Norge väger på elpriserna där. I södra Sverige och södra Norge är priserna betydligt högre och vissa timmar rusar de mot de höga kontinentala nivåerna, oftast under vardagsför- och eftermiddagar när vindarna är svaga.

I Sverige var spotpriset i det sydligaste elprisområdet SE4 Malmö nästan 16 gånger högre än snittpriset i norra Sverige. Huvudorsaken är de höga priserna i Europa. Priset i Tyskland har stigit två kronor till motsvarande 500 öre per kilowattimme i augusti. Priserna kommer troligtvis fortsätta stiga inför vintern.

Priserna ovan är i kronor/MWh, 100 kronor/MWh=10 öre/kWh.

Terminspriserna

De nordiska terminspriserna har fortsatt stiga och för leverans i vinter handlas nu terminskontrakten för drygt 400 respektive drygt 500 öre per kilowattimme i elprisområde SE3 och SE4. Det är cirka fyra gånger så höga priser som förra vintern. I Europa är prisnivån för leverans i vinter ännu högre. I Frankrike har terminspriserna rusat till över 1000 öre per kilowattimme för vinterhalvåret, då hälften av kärnkraften där oturligt nog är stoppad.

Prognosen för terminsmarknaden är fortsatt upp.

Priserna ovan är i kronor/MWh, 100 kronor/MWh=10 öre/kWh.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el