Solel driver hus och hästgård
Antalet soltimmar blir allt fler ju närmare sommaren vi kommer och många solcellsägare märker också stor skillnad på elräkningen när solcellerna bidrar med el. Familjen Toresson i Blekinge ångrar inte att de skaffade sina solceller.
Solceller har vuxit snabbt i popularitet de senaste två åren. Investeringsbeslutet som tidigare ofta grundade sig i miljöaspekter och ideologi, har i takt med stigande elpriser nog snarare kommit att allt mer fattas på ekonomiska grunder.
Strax utanför Svängsta, cirka 1,5 mil norr om Karlshamn i Blekinge, bor Ebbe Toresson och hans fru på en mindre gård med tre hästar. Han är klart nöjd med deras investering i solceller.
– Vi skaffade solceller för ungefär ett år sedan. Efter det, i takt med att elpriserna stigit, har många fler upptäckt fördelarna, och priserna på tekniken har också ökat med mellan 20-30 procent på kort tid. Vi hann installera innan dess och kunde inte haft bättre tajming, berättar Ebbe.
Ladda på natten
På ett ladugårdstak sitter panelerna i ett så kallat öst/västmontage och tar därmed upp solens strålar under för- och eftermiddag. Det ger inte den allra bästa effekten enligt Ebbe, men placeringen gör att de kan samla upp fler av dagens soltimmar.
Anläggningen är på 10 kilowatt, vilket motsvarar ungefär vad gården förbrukar i kilowattimmar. Toressons har i samma veva lagt om sitt elavtal till timpris. På natten kan de ladda batteriet som hör till solcellsanläggningen, när elen är billigare, för att sedan använda den sparade elen på dagen.
– All vår hushållsel som belysning, disk- och tvättmaskin går på solceller. Frun laddar även sin elhybridbil på det viset. I tillägg eldar vi för varmvatten och uppvärmning. Tack vare det har vi lyckats sänka vår elförbrukning.
Säljer överskottet
De dagar när snö täcker solcellerna blir det ingen elproduktion. Men den lilla snö som faller i Blekinge glider snabbt av.
En bra sommarmånad producerar Ebbes solceller runt 2 000 kilowattimmar (kWh), medan familjen endast använder 500 kWh per månad. Överskottet säljer de vidare och vinsten sparar de på ett särskilt konto för framtida investeringar. Under en solfattig månad som november eller januari producerar de runt 100 kWh totalt. Under deras första hela år har anläggningen producerat drygt 12 000 kWh, vilket alltså innebär ett snitt på 1 000 kWh per månad.
Lönsamheten blivit bättre
Enligt Ebbe har personer på exempelvis nätforum ifrågasatt lönsamheten, vilket han tycker har varit berättigat fram tills nu. De som skaffade solceller tidigt av miljöskäl kan numera lättare räkna hem sin investering. Anläggningen på den lilla gården utanför Svängsta kommer att vara avbetalad inom några år, efter det går överskottet som genereras pengar rakt ner i fickan.
– Den som har råd och möjlighet tycker jag bör skaffa solceller. Men du ska vara noga när du väljer leverantör. Se till så att den som ska göra installationen faktiskt kommer ut och undersöker förutsättningarna innan. Du bör även kolla med din elnätsägare att nätbolaget kan leverera ut överskottet på elnätet. Annars finns det risk att det du inte använder bara går till spillo, säger Ebbe.