Om solceller

Går du i solcellstankar? Det är smart! Solceller är en god investeringen både för dig och för klimatet. Här har vi samlat matnyttig information inför ditt beslut. Vi på Dalakraft är bara ett samtal bort och delar gärna med oss av vår kunskap och erfarenhet. Står du inför en investeringen? Vi guidar dig gärna vidare till någon av våra kunniga samarbetspartners för en trygg affär. 

 1. Våra samarbetspartners
  Prosumenten
  Svesol
  Ecokraft
  Falu Solenergi
  Dalawatt
  Elmontage Malung
  Freebo
  Lorex AB

Så funkar solceller 

Solcellerna fångar upp solens energi och producerar likström av energin. Den går sedan vidare till en växelriktare som omvandlar likströmmen till växelström, alltså helt vanlig el som vi kan köpa från elnätet. Det betyder att du både kan använda den egenproducerade elen i ditt hem, men också skicka ut den på elnätet när du överproducerar och få betalt för den från elhandelsbolagen. Vi på Dalakraft köper gärna din överproduktion, oavsett vad du har för anläggning eller var du köpt den!

Sälj din överskottsel till oss

Ditt tak

Funkar solceller på alla tak? Ja, nästan! Tak mot norr bör undvikas, men de andra riktningarna fungerar, och i kombination med lutningen så blir verkningsgraden olika bra. Bäst riktning och lutning är södertak med 45 grader lutning, men det beror också på hur du använder din el om du enbart vill producera till dig själv eller inte. Använder du exempelvis mycket på morgonen så kan ett tak mot öster vara det bästa.

Men inget tak är dömt att förbli utan solceller – kontakta oss förutsättningslöst så hjälper vi dig vidare.

Yta

Våra samarbetspartners erbjuder en rad olika solceller att välja bland.  Solcellspanelerna är av varierande storlekar och har olika kapacitet. De hjälper dig med anpassning av modell och storlek utifrån just ditt tak

Kvalitet på och typ av tak

En solcellsanläggning är mycket hållbar och kan sitta på ett tak i 30–50 år, så är det viktigt att du har ett bra tak att sätta den på. Olika material har olika förutsättningar. Exempelvis har ett tegeltak och ett plåttak olika möjligheter vad gäller att montera en solcellsanläggning på mest kostnadseffektivt sättet.

Ett tak som har undermålig konstruktion kan vara olämpligt att sätta solceller på. Det kan handla om takstolar som sitter för glest eller exempelvis underliggande pärttak. Då kan det vara läge att byta taket innan man solcellerna monteras. 

Hur ska man tänka om taket börjar bli gammalt?>>

Säkringsstorlek

Storleken på din säkring bestäms utifrån toppeffekten på solcellsanläggningen.

Ofta är standardinstallationen av din elanläggning anpassad för att lätt kunna byta säkring inom spannet 16–25 ampere (A). Behöver du säkra upp din anläggning vid en solcellsinstallation så hjälper våra samarbetspartners dig med det.

Så stor anläggning kan du ansluta för respektive säkring:

16 A – 11 kW
20 A – 14 kW
25 A – 17 kW
35 A – 24 kW

Känns det krångligt? Bara lugn, vi kan hjälpa dig att reda ut det tekniska!

Solceller på vintern

November till januari, månader med extremt få soltimmar, producerar en solcellsanläggning väldigt lite, men redan i februari-mars kommer produktionen i gång igen.

Många undrar om man ska skotta bort snö från solcellsmodulerna, men vanligtvis behöver du inte det. Eftersom endast en mycket liten del av den årliga produktionen från en solcellsanläggning sker under vintern, förlorar du inte mycket på att snön täcker solcellerna. 

Om det är väldigt mycket snö kan det dock vara idé att försiktigt ta bort den från taket för panelernas och takets hållbarhet. Kolla gärna upp vilken snölast anläggningen tål innan köp, då olika modeller tål olika mycket snö.

Till artikel ”Vinterljus på solcellerna – så funkar det”>>

Bidrag och skattereduktion

För att stimulera omställningen till ett fossilfritt Sverige har staten gjort det möjligt att få olika bidrag för investeringar i ”grön teknik”. När det gäller solceller kan du göra ett skatteavdrag på 20 procent av totalkostnaden för både installation och material – ett avdrag som görs redan på din faktura.

Läs om Björns solcellsinstallation via Dalakraft

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.