Så håller du elkostnaden nere i stugan
Äger du ett fritidshus som värms med direktverkande el finns det energibesparingar att göra här och nu, medan investeringar som solceller, luftvärmepump eller batterilagring inte görs i en handvändning. Gör upp en långsiktig energibesparingsplan, men mycket kan också göras här och nu.
I många fritidshus är direktverkande el den primära uppvärmningskällan – och den dyraste. Alternativet väljs ofta för den låga installationskostnaden och historiskt har elpriset legat på nivåer som gjort driftskostnaden överkomlig.
Då det viktigaste du kan göra för att påverka din elräkning är att hålla nere förbrukningen, kan känslan vara tung när den direktverkande elen tickar på. Men du kan åstadkomma en hel del i det korta perspektivet genom att exempelvis se över vilka ytor du måste värma upp, sänka inomhustemperaturen, släcka lamporna där du inte är, duscha snabbt, köra fulla tvätt- och diskmaskiner samt låta bli torkskåpet.
Underhållsvärme och värmekällor
Har du inte redan en kamin i din stuga är det, tillsammans med en luftvärmepump, det första att titta närmare på. Det handlar om mindre investeringar som kan sänka elförbrukningen rejält. Däremot fungerar en luftvärmepump bäst ner till omkring minus 5 grader, vilket begränsar vinsten i kalla fjällområden. En investering i ett batteri för att köpa el från nätet under billiga timmar och använda under dyrare, är en annan åtgärd värd att undersöka, likaså möjligheten att installera solceller.
Att dra ner värmen till noll under tider då du inte är i stugan kan vara lockande, men är en dålig idé. Om underhållsvärmen stängs av riskerar byggnaden att drabbas av dyra fuktskador. Genom att hålla cirka tio grader plus inomhus förblir byggnaden frisk och torr.
Bastun – en riktig energitjuv
Den som vill spara pengar i vinter får låta elbastun stå kall. Att värma en den drar 1 kilowattimme på 10 minuter. Men det finns sätt att hushålla med bastuvärmen:
- Värm bastun till 70–80 grader. Att värma till 100 grader ökar elförbrukningen med 20–30%.
- Basta direkt det blivit varmt och stäng av aggregatet så snart du är klar. Bastun torkar upp med hjälp av eftervärmen.
- Minska på ventilationen under badet. Öppna ventilationsluckan först när du är klar.
- Basta längre men sällan; mer än hälften av den totala energin går åt just till uppvärmningen.
När du lämnar stugan
När du lämnar ditt fritidshus för en längre tid finns det flera energibesparande åtgärder du kan tänka på, förutom att sänka värmen till ett minimum:
- En smart belysningslösning. Installera ett ljusrelä som tänder vissa lampor när mörkret faller. Använd energisnåla LED-lampor.
- Stäng av kyl och frys om du inte har frysen full av mat när du lämnar stugan.
- Dra ur alla sladdar som inte används. Elprylar som står på standby drar el.
- Installera smart teknik så du kan ”styra stugan” hemifrån.