Nytt kök och nya möjligheter för Pralinkullan genom Ung dalakraft
Det var under en ettårig bageri- och konditoriutbildning som Elina Oldhammers passion för chokladpraliner väcktes. Egentillverkningen smög i gång som en pandemisysselsättning och i dag driver hon företaget Pralinkullan. Med hjälp av stipendiet Ung dalakraft kan hon nu fixa ett riktigt produktionskök i sitt hem i Mora.
– Det gick katastrofdåligt i början, säger Elina och skrattar åt minnet.
Hon pratar om tiden på utbildningen, och praktikplatsen där intresset föddes. Ju mer hon lärde sig av hantverket, ju duktigare hon blev, desto mer dedikerad blev hon.
– Det är så härligt när man i slutet av den ganska långa processen, får ”knäcka ut” dem och se hur pralinerna blev, berättar Elina, som efter många, långa timmars övning nu behärskar hantverket fullt ut.
Efter utbildningen i Göteborg flyttade Elina hem till Orsa för att jobba på ett café.
– Men så kom pandemin och ingenting blev som planerat. Då startade jag ett instagramkonto och började fota praliner jag gjorde här hemma. Det visade sig finnas ett intresse för dem, berättar hon.
Bygger pralinrum
Sedan dess har Elina sålt sina godsaker via sociala medier, främst till högtider. Hon har vidareutbildat sig inom hantverket och utvecklat sin teknik och känsla för smak.
Men att tillverka praliner är en ganska långdragen och krävande process, som ställer höga krav på bland annat omgivningstemperatur.
– Det är alldeles för varmt och för dåligt med plats i mitt kök. Därför har jag länge drömt om att kunna göra om ett rum här hemma till ett riktigt livsmedelsgodkänt kök. Tack vare Ung dalakraft-stipendiet får jag nu den möjligheten, berättar Elina, som är i full gång med ombyggnationen.
Det blir en tidigare garagedel, betydligt svalare än övriga huset, som förvandlas till ett perfekt ”pralinrum”. Här kommer Elina ha möjlighet att tillverka betydligt fler praliner än tidigare.
– Men jag ska fortsätta att främst hålla tillverkningen till högtiderna, men i större kvantitet. Jag behåller mitt ”dagjobb” tills vidare, men har planer på att vidareutveckla företaget, bland annat med kurser i pralintillverkning, berättar hon.
Svåra att motstå
Att tillverka praliner är lite som en konstnärlig process, där utseendet är lika viktigt som smaken.
– De måste vara glansiga och vackra. Det är så roligt att experimentera med olika smaker och designer, säger Elina, samtidigt som hon serverar en ljuvlig orangemelerad pralin med smak av mjölkchoklad och havtornskaramell.
Men hur är det nu, hur mycket choklad slinker ner under produktionen – är det möjligt att motstå de söta skapelserna?
– Jag är en riktig gottegris, så är det. Och de är ju faktiskt ganska goda, säger Elina med ett leende.
Se och hör Elina berätta med egna ord om sig själv och Pralinkullan här!