Ung dalakraft hjälper Orsa Livesessions att hitta ut
Med Orsa Livesessions vill Simon Ljungberg hjälpa nya artister att bli upptäckta, mindre etablerade artister att växa och mellanstora att bjuda sin publik på något alldeles extra. Tack vare Ung dalakraft kan han satsa på en ny hemsida och utökad marknadsföringsplan.
– Dessutom var pengarna med och finansierar årets inspelningar, som skedde på en vacker plats i Skattungbyn.
Det berättar Simon Ljungberg, en av årets Ung dalakraftstipendiater, som när vi möts just är i slutplaneringen av årets inspelning. Den sker i naturen i en avslappnad och välkomnande miljö.
– Vi väljer våra inspelningsplatser med omsorg. Att det är en naturskön omgivning är liksom grejen, berättar Simon.
Tanken är att artisten ska få bästa möjliga själsliga förutsättningar för att framföra sin musik. Med lagom press av ett begränsat antal tagningar pushas man till att ge allt. Resultatet blir att även artister med mindre erfarenhet av inspelning eller liveframträdanden tillåts att skina i en professionell produktion.
– Vi spelar in 24 livevideos på en helg och släpper dem sedan under vinterhalvåret på youtube och sociala medier.
För stor kostym första året
Idén fick ljudproducenten Simon under pandemin, då alla livejobb plötsligt försvann.
– Många firmor gick i konkurs under den här perioden och jag passade då på att köpa utrustning från konkursbon. I och med det fick jag idén att ha en drop-in-studio under Orsayran – som ställdes in. Istället fick jag kontakt med Maja Bäckman i Orsayrans styrelse. Jag presenterade mina livesession-tankar, hon nappade – och så var projektet fött, berättar Simon.
Första året höll han och crewet på att slita ihjäl sig.
– Vi spelade in 56 videos på en helg första året. Det blev ohållbart mycket jobb. År två landade vi i 10 artister och 24 videos, och det är också så det ser ut nu tredje året. Där tror vi att vi har hittat formatet.
Vill sprida Dalaartister
Vilka artister är det då som får chansen att bli proffsigt liveinspelade i vackra Orsaomgivningar?
– Man får ansöka. Vi vill inte minst hjälpa mindre artister att få en större publik. Några kanske inte har släppt något alls tidigare. Vi vill också ha med någon större artist varje år, med en etablerad fan base och som drar in publik, berättar Simon.
Artister från hela landet får söka, och visst finns det representation utanför Dalarna, men det är i vår region som fokus ligger.
– Det vi främst vill åstadkomma är att Dalaartister ska spridas i landet, berättar Simon.
Ung dalakraft hjälper till att nå ut
Genom Ung dalakraft-stipendiet får Simon Ljungberg nu möjlighet att satsa på en ny hemsida och en utökad marknadsföringsplan.
– Det är otroligt välkomna pengar som kommer att bidra till ökad spridning av Orsa Livesessions, säger han.
En del av stipendiet var också med och finansierade årets inspelning, som skedde första helgen i september. Resultatet hittar du på sociala medier i vinter.