dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Dalarna får två nya supersnabbladdare för att möta explosionsartad efterfrågan

Allt fler fjällturister kör elbil till sin destination. Det kan man utläsa av statistik som Dalakraft får från sina snabbladdare i länet.

Om man jämför månaderna januari – februari 2020 och 2021 kan man se en ökning av antalet laddningar på 78 procent. Ökningen är framför allt vid laddstationerna som finns längs vägarna mot fjällen: Vansbro, Malung och Sälen. Mönstret är också tydligt, att det är stugbytardagarna lördag – söndag som ökningen är störst.

– De laddningar bilisterna gjort innebär en minskning av koldioxidutsläpp på mer än 420 ton jämfört med om de tankat fossila bränslen, säger Mats Bengtsson som är VD på Dalakraft, och motsvarar en körsträcka på över 288 000 mil i elbil.

Dalakraft fortsätter att bidra till att bygga upp laddinfrastrukturen genom att uppföra två nya snabbladdare i länet.

– Vi vill att Dalarna ska vara valbart för turister som kör elbil och vara konkurrenskraftigt som region. Vi vill dra vårt strå till stacken för att göra Dalarna livskraftigt och redo för framtiden.

-Vi bygger dels en i Avesta, på Dalahästen-området, och en i Mora på den nya delen av handelsområdet Noret. På båda platserna är det nära till både fika och butiker som man kanske vill besöka medan man laddar bilen en halvtimme. Framför allt är det besökare till Dalarna som använder våra laddare och vi tror att det är precis vad de vill ha.

Supersnabbladdarna ger en total effekt på 100 kW var och kan ladda två bilar samtidigt genom CCS.

– Alla elbilar kan ännu inte ta emot den laddeffekten, men vi vill framtidsäkra våra laddare eftersom allt fler elbilsägare efterfrågar större effekt och kortare laddtider. Supersnabbladdarna är uppgraderingsbara till 200kW.

Projekten kommer genomföras som totalentreprenader av det lokala bolaget Svensk Fordonsladdning som besitter en unik kompetens på området.

Installationerna kommer att börja i början av maj och planen är att de ska stå färdiga för drift till midsommar.

Öppet

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.