dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Rickard Lorenz i Avesta har egna vindkraftverk

Det snurrar lite överallt på Rickard Lorenz gård i Åkersbyn utanför Avesta där han har vindkraftverk i olika storlek och på olika höjd.

Ett sitter på taket till en lekstuga, två på järnrör ungefär fem meter upp i luften och ett på en tolv meter hög limträstolpe. Dessutom ett med vertikala blad som snurrar oavsett vilket håll vinden kommer ifrån.

– Det är bara skräp, säger Rickard bestämt. Det är fint att se på men det går inte att bromsa ett vertikalt verk, så du kan inte få ut någon ström från det.

Under några år har Rickard provat olika lösningar för att utveckla och sälja små vindkraftverk och den egna gården som ligger i den flacka terrängen utanför By är en bra testplats.

– Vindkraftverk i den här storleken är ett komplement till solcellsanläggningar i småskalig elproduktion, framhåller Rickard. De är framför allt till för att underhållsladda batterier under den tid solcellerna inte producerar el.

Innovationslust och miljömedvetenhet

Rickard som har rötterna i Missenträsk i Norrbotten kom tidigt med sin familj till Fors. Där utvecklade han sin innovationslust och började konstruera maskiner för träbearbetning. Det resulterade så småningom i ett företag som fortfarande är ett av hans ben, Horndals komponent – där man gör fingerskarvade listämnen.

Det andra benet växte från en hobby, att skruva med elektronik. Rickard tänkte värma upp en ackumulatortank med ett litet vindkraftverk, så han konstruerade ett själv. Efter en del funderande och tester med elektroniska styrning fungerade verken bra och han kunde också börja sälja snurror genom sitt bolag Lorex. På grund av sitt intresse för småskalig energiproduktion började Rickard också sälja och installera solcellspaneler, bland annat på uppdrag av Dalakraft.

– Intresset för solceller har växt explosionsartat, så vi har fullt upp med jobb här i närområdet.

Trots att Rickard producerar en del el så konsumerar han mer. Därför är han med i Avesta elpool som både säljer el till och köper el av Dalakraft.

– Vi är runt 2000 medlemmar i poolen, många har solceller, och den el vi köper och den el vi levererar till nätet från solcellsanläggningarna gör vi via Dalakraft. Det är ett väl fungerande samarbete med bra och personlig service.

VI HJÄLPER DIG SATSA PÅ HÅLLBAR ENERGI >>

 


FLER KUNDCASE OM EGEN HÅLLBAR ENERGI

Bostadsrättsföreningen Fridhem satsade på solceller >>

Morakniv stärker sin miljösatsning med solceller >>

Sorption i Hofors installerade solceller >>

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.