Vinterljus på solcellerna – så funkar det 

Vintern närmar sig och många har investerat i solceller sedan snön senast föll. Så hur ser det egentligen ut med solelproduktionen under den kalla årstiden – och är det någon vits att skotta taket? 

Erik Wallnér driver webbplatsen Solcellskollen och har under många år granskat och skrivit om solelanläggningar.

Vad säger du om solceller på vintern, hur fungerar det?

– Det enkla svaret är att solceller inte funkar så bra på vintern. Jämför du exempelvis december och juni så har du kanske 10-20 gånger högre produktion i juni, i norra delen av Sverige kan det vara ännu större skillnad, säger Erik Wallnér. 

Midvinter ger minimal produktion 

I en av sina artiklar skriver Erik om hur en svensk solcellsanläggning har ungefär 3-7 procent av sin årsproduktion under december-februari. Solinstrålningen är sämre och i många delar av landet är anläggningarna täckta av snö. Men redan i mars ökar produktionen markant, och att det fortfarande är förhållandevis kallt är till och med gynnsamt för elproduktionen. 

Vad är det som gör att solceller producerar bättre i kyla?

– Det beror på materialets fysikaliska egenskaper. De flesta solceller är uppbyggda med kristallin kisel, och det materialet ger en högre effekt vid lägre temperatur. 

Samtidigt är skillnaden bara 0,4 procent per grad, påminner Erik. Med andra ord; om temperaturen är 20 grader lägre i april än i juni, ger det i princip 8 procent högre produktion, om alla andra förutsättningar är lika.   

– Det är inget jättestort bidrag, inte så att det blir dubbelt så hög effekt. Att solen är uppe mycket längre på sommaren betyder mycket mer för produktionen generellt. 

Skotta eller inte skotta taket?

För den som bor i en del av landet där snön ligger kvar under mars och april, avråder ändå Erik i allmänhet från att skotta taket för att dra nytta av vårsolen.

– Generellt är det oftast bäst att avstå. Dels finns det en risk att skada panelerna, och vanligtvis blir det inte så många kronor av den ökade produktionen.  

Samtidigt har han förståelse för att många ställer sig frågan, och konstaterar att det inte är omöjligt att få bort snö. Med ett platt tak där snön ligger kvar länge på våren kan det vara intressant. 

– Om du kan få bort snön en månad tidigare så kan det ge en hel del produktion. Och om du måste skotta finns det anpassade verktyg att använda.  

Den som har ett tak som lätt samlar på sig snö kanske ska tänka genom redan vid installationen hur solcellerna placeras. På samma sätt som att solcellerna placeras så att de inte skuggas under de delar av året när de kan producera som bäst. 

Hett med solceller

Investeringarna i solenergi har mångdubblats de senaste åren och ifjol representerade den 2 TWh av de totalt cirka 170 TWh som producerades i Sverige 2022. Det var en ökning med omkring 75 procent bara från året innan, vilket speglar den snabba utbyggnaden av antal nya anläggningar.

Dock står energislaget fortsatt för blygsamma cirka 1 procent av den sammanlagda produktionen i landet, men ökningen är stadig. Energimyndighetens senaste prognos talar för 7,1 TWh solel redan inom tre år, vilket innebär att vi under det soliga halvåret kommer att få ett rejält tillskott av solenergi i landet.

Enligt Energiföretagen är soltekniken i dag både tillräckligt mogen och effektiv för att ha möjlighet att växa helt utan ekonomiskt stöd från staten (även då bidraget för grön teknik för privatpersoner fortsatt i allra högsta grad existerar. Någon motsvarighet för företag finns däremot inte).

Läs mer om solceller här!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.