Vinterljus på solcellerna – så funkar det 

Många som går i solcellstankar funderar säkert på hur det ser ut med solelproduktionen under den kalla årstiden – och är det någon vits att skotta taket? 

Erik Wallnér driver webbplatsen Solcellskollen och har under många år granskat och skrivit om solelanläggningar.

Vad säger du om solceller på vintern, hur fungerar det?

– Det enkla svaret är att solceller inte funkar så bra på vintern. Jämför du exempelvis december och juni så har du kanske 10-20 gånger högre produktion i juni, i norra delen av Sverige kan det vara ännu större skillnad, säger Erik Wallnér. 

Midvinter ger minimal produktion 

I en av sina artiklar skriver Erik om hur en svensk solcellsanläggning har ungefär 3-7 procent av sin årsproduktion under december-februari. Solinstrålningen är sämre och i många delar av landet är anläggningarna täckta av snö. Men redan i mars ökar produktionen markant, och att det fortfarande är förhållandevis kallt är till och med gynnsamt för elproduktionen. 

Vad är det som gör att solceller producerar bättre i kyla?

– Det beror på materialets fysikaliska egenskaper. De flesta solceller är uppbyggda med kristallin kisel, och det materialet ger en högre effekt vid lägre temperatur. 

Samtidigt är skillnaden bara 0,4 procent per grad, påminner Erik. Med andra ord; om temperaturen är 20 grader lägre i april än i juni, ger det i princip 8 procent högre produktion, om alla andra förutsättningar är lika.   

– Det är inget jättestort bidrag, inte så att det blir dubbelt så hög effekt. Att solen är uppe mycket längre på sommaren betyder mycket mer för produktionen generellt. 

Skotta eller inte skotta taket?

För den som bor i en del av landet där snön ligger kvar under mars och april, avråder ändå Erik i allmänhet från att skotta taket för att dra nytta av vårsolen.

– Generellt är det oftast bäst att avstå. Dels finns det en risk att skada panelerna, och vanligtvis blir det inte så många kronor av den ökade produktionen.  

Samtidigt har han förståelse för att många ställer sig frågan, och konstaterar att det inte är omöjligt att få bort snö. Med ett platt tak där snön ligger kvar länge på våren kan det vara intressant. 

– Om du kan få bort snön en månad tidigare så kan det ge en hel del produktion. Och om du måste skotta finns det anpassade verktyg att använda.  

Den som har ett tak som lätt samlar på sig snö bör tänka igenom redan vid installationen hur solcellerna bäst placeras.

Jag vill veta mer om solceller till mitt tak

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 10:00 - 14:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.