Hur funkar vindandelsmarknaden?
Att köpa vindandelar är hett, kanske framför allt för att det är mer lättillgängligt än att installera solceller, innebär en lägre investeringskostnad, men ger ändå ett förutsägbart elpris. Dessutom gör du en insats för klimatet när du investerar i vind. Men hur går du tillväga?
Alla personer som är anslutna till det svenska elnätet kan köpa vindandelar, men för att få köpa andelar från vår samarbetspartner Dala Vindkraft Ekonomisk förening behöver du också vara Dalakraftkund. Föreningens ordförande, Sverker Ericsson, förklarar varför.
– Alla vindkraftsföreningar som levererar el direkt till sina medlemmar samarbetar med en eller flera elleverantörer som bland annat ser till att varje medlem får den andel vindkraftsel de har rätt till samt sköter faktureringen.
Kan köpa upp till din årsförbrukning
Genom att köpa en eller flera andelar blir du automatiskt medlem i föreningen, som är en så kallad konsumtionsförening.
– Du köper alltså vindandelar till din egen konsumtion, maximalt upp till din årsförbrukning av el. Köper du mer vindandelar än vad du behöver till din förbrukning så kan du inte nyttja andelarna fullt ut och överskottet går till föreningen. Eftersom årsförbrukningen kan varierar rekommenderar vi att man köper andelar som maximalt motsvarar 80 procent av den förväntade förbrukningen, förklarar Sverker.
Vindkraftselen fördelas årsvis utifrån din förbrukningsprofil.
– Förbrukar du 10 procent av din årsförbrukning i mars, så får du också 10 procent av din vindel i mars, säger Sverker.
Mindre vindandelar nu
En vindandel hos föreningen motsvarar köp av 100 eller 1 000 kWh vindel per kalenderår. En stadgeändring för några år sedan talar om att varje ny andel ska motsvara 100 kWh.
– Det är för att möjliggöra även för personer som bor i lägenhet och har låg förbrukning, eller personer som främst köper vindandelar av klimatintresse, att investera i föreningen, berättar Sverker.
Vindkraftelen kostar i dag 95 öre per kilowattimme, inklusive moms.