Inte längre lönsamt att sälja sina elcertifikat
Från och med den 1 juli kostar det 200 kronor per år att ha ett elcertifikatskonto hos Energimyndigheten. För dig med en mindre solcellsanläggning innebär förändringen troligen att årsavgiften blir högre än din intäkt för elcertifikaten.
Det svenska elcertifikatsystemet är ett frivilligt ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el, med syfte att öka utbyggnaden av förnyelsebar elkraftsproduktion. Bland de energikällor som har rätt att få elcertifikat finns solenergi, vindkraft och viss vattenkraft med flera.
Det är Energimyndigheten som godkänner ansökningar om tilldelning av elcertifikat – liksom av ursprungsgarantier. Det senare är elektroniska handlingar som garanterar ursprunget på el.
– Som mikroproducent av solel vet jag att många hör en del om elcertifikat och ursprungsgarantier, och vi får mycket frågor om detta. Vi köper fortsatt gärna både elcertifikat och ursprungsgarantier, men i och med den förändring som träder i kraft den 1 juni tror vi inte längre att vi kommer att få några stora leveranser av elcertifikat, säger Anki Gustafsson, som jobbar med försäljning av bland annat solceller hos Dalakraft.
Ska täcka administrationskostnader
Bakgrunden till införandet av kontoavgiften är att antalet nya anläggningar ökat markant de senaste åren. Det har inneburit kraftigt ökade administrationskostnader hos Energimyndigheten för hanteringen av kontona. Myndigheten menar att det nya systemet blir rättvisare, då kostnaden nu kommer att fördelas på alla kontohavare i elcertifikatssystemet, medan det tidigare i praktiken enbart har varit de större aktörerna i branschen som fått ta den ekonomiska smällen och betalat avgifter till Energimyndigheten.
– Förändringen som stundar innebär att många av våra mikroproducenter har hört av sig till oss om att de helt enkelt kommer att avsluta sitt elcertifikatskonto. Vi kommer därmed att ta bort ersättningen för elcertifikat till våra mikroproducenter från och med 1 juni, säger Anki Gustafsson.
Vad händer med ursprungsgarantierna?
Samtidigt ser vi på Dalakraft över de avtal vi har med våra mikroproducenter kring ursprungsgarantier och från och med i sommar kommer de att ersättas enligt marknadspris. På sin webbplats informerar Energimyndigheten om att de föreslagit för regeringen att en kontoavgift ska införas även för ursprungsgarantikontona. Där finns dock ännu inga beslut.
– Ingen av förändringarna kring elcertifikat och ursprungsgarantier är något som påverkar det avtal du har med oss gällande försäljning av din överskottsproduktion av el, det löper på enligt avtal, påpekar Anki Gustafsson.
Enligt Energimyndighetens uträkningar behöver en solcellsanläggning ha en installerad effekt på över 100 kilowatt för att elcertifikaten ska kunna anses vara lönsamma utifrån dagens prisnivåer.
Så avslutar du ditt konto- till Energimyndighetens webbplats