Kyla och kostsamma koldioxidutsläpp ger dyr el
Säsongens första köldknäpp och stigande underskott i de europeiska gaslagren ger högre elpriser. Vår chefsanalytiker Arne Bergvik varnar dessutom för nya pristoppar. Så vad kan du göra själv för att påverka din elräkning?
Mellan oktober och november föll snittet för det rörliga elpriset från elbörsen Nordpool med nästan en tredjedel i Dalarnas elområde SE3; från 90,26 öre/kWh till 64,28 öre/kWh. Men prisfallet ser ut att ha varit kortvarigt. Det kalla vädret i november har gjort att priserna stigit en bra bit över rekordet i september. Under ett dygn sista veckan i november nåddes det högsta elpriset på minst tio år då den dyraste timmen toppade på 435 öre/kWh.
Prognosen pekar också mot fortsatt högre elkostnader än normalt för årstiden, framför allt i elområde 3 och 4.
Fossil kraft ger dyr el
– Det kyliga väder som dragit in har bidragit till höjda priser eftersom mer el går åt till värme. Samtidigt begränsas vattenkraftsproduktionen för att låta isen lägga sig på landets älvar. Dessutom fortsätter flaskhalsarna i stamnätet att hindra full överföringskapacitet från norr till söder, säger Arne Bergvik och fortsätter:
– Ute i Europa är priserna på kol och gas mycket höga. Eftersom elen de flesta timmar under dygnet prissätts av fossila kraftverk ger det höga elpriser, vilket ibland slår igenom även hos oss. Underskottet i de europeiska gaslagren fördjupas i kylan jämfört med föregående år, vilket ger mindre gas över till senare i vinter. Utöver det är det också dyrare än någonsin att släppa ut koldioxid. Det gör att vi får högre priser de timmar som vi är beroende av fossila kraftkällor, säger Arne Bergvik.
Vad kan jag göra?
Som enskild konsument kan det kännas tungt att elpriset är så högt. Och så länge vintern inte ligger bakom oss tror Arne Bergvik att vi kan få se nya toppar.
– Som jag ser det bör vi fortfarande ha de högsta pristopparna framför oss, särskilt om vintern blir kall.
Vad kan du då själv göra för att påverka din elräkning i positiv riktning här och nu?
Det mest uppenbara är naturligtvis att se över din förbrukning – var kan du göra smartare val? Går det att sänka inomhustemperaturen med en grad? Kan du duscha varannan dag istället för varje och inte längre än nödvändigt? Se till att diskmaskiner och tvättmaskiner går fulla, skippa torktumlaren och se över ditt värmesystem. Värms din bostad med direktverkande el kan ett byte till exempelvis en värmepump ge en stor besparing på sikt, trots den initiala investeringskostnaden.
För att tänka än mer långsiktigt kan planer på bland annat solceller eller köpa andelar i vindkraftverk vara högaktuella att sjösätta nu.
– Var, när och hur du konsumerar el kommer att bli ännu viktigare i framtiden, summerar Arne Bergvik.