Marknadsläget för producenter maj 2022

Den europeiska energikrisen fortsatte i april och energipriserna i Europa är de högsta på 40 år. Det är framför allt brist på naturgas som förklarar det höga prisläget.  

Rysslands upptrappning av kriget i Ukraina i har kraftigt försämrat landets relation till Europa. Det är problematiskt eftersom Ryssland är källan till ungefär 40 procent av EU:s naturgasimport. I Europa används gasen till uppvärmning, som råvara i industrier samt till elproduktion, vilket gör att elpriset i Europa är kraftigt förhöjt jämfört med tidigare år.

Bränslepriser – bristen inför förra vintern

I oktober förra året fylldes aldrig naturgaslagren i Europa mer än till 76 procent, på grund av dåliga ryska gasflöden. Det gjorde Europa sämre rustat inför vintern. När det blev kallt i december steg oron för brist och priserna rusade. Milt väder i januari och februari fick priserna att falla tillbaka, men de rusade igen när Ryssland gick in i Ukraina. Elpriserna är fortfarande kraftigt förhöjda runt 100 euro/MWh. Tiden är knapp att hinna fylla på lagren innan kylan kommer nästa vinter och osäkerheten är stor.

Vädret

Det milda majvädret kommer vara till stor hjälp i Europa eftersom värmelasten faller. För Sveriges del började månaden hyffsat blåsigt, vilket ger god vindkraftsproduktion. Vårfloden ser ut att bli något starkare i år än säsongsmässigt, vilket ger ett tillskott i produktionen med en topp vecka 22.

Spotpriset och elprisområdena 

Även om april var en relativt kall månad föll elpriset i södra Sverige jämfört med i mars. Det beror på att den första chocken av Rysslands invasion har lagt sig något, även då situationen fortfarande är mycket allvarlig. Däremot steg elpriset i norra Sverige då några vindstilla dagar i mitten av månaden tillät elpriset att stiga till samma nivåer som i södra Sverige.

I Sverige innebär kostnadsläget höga elpriser i framför allt SE4 (Malmö). Priset beror på hur mycket av det europeiska prisläget som letar sig in i Sverige och hur långt norrut det når beror på hur mycket överföring som finns tillgänglig och hur kraftsituationen ser ut i respektive elprisområde. I SE4 (Malmö) och SE3 (Stockholm) är konsumtionen större än produktionen. Nya kärnkraftsreaktorn i Finland ser dock ut att kunna stabilisera priset i högre grad för SE3. I norra Sverige finns ett stort produktionsöverskott som tidvis pressar priserna betydligt lägre. Skillnaden är tydlig på elspotmarknaden Nord Pool.

Prognos för sommaren

De svenska spotpriserna har fallit tillbaka, som de säsongsmässigt brukar under maj då vädret blir mildare och konsumtionen faller. Men energikrisen i Europa riskerar att förvärras, vilket gör att priserna bör ligga kvar över föregående årsnivåer. I sitt tal på Segerdagen den 9 maj kom inget från Putin som skulle tyda på ett snabbt slut på kriget. Hur som helst är det redan för sent – Europa ska fasa ut sitt ryska energiberoende.

För att motverka sanktionerna riktade mot sig kräver Ryssland nu betalt för sin gas i ryska rubel i stället för euro. Oavsett hur europeiska energibolag väljer att betala så stiger gaspriserna troligen och drar energi- och elpriserna med sig.

Terminspriserna

De nordiska terminspriserna har fortsatt stiga allteftersom energikrisen har dragit ut på tiden och stadigt förvärrats. Det är tydligt att det inte finns en enkel lösning på problemet. Särskilt kvartalskontrakten har fått en skjuts av den senaste tidens försämring i energikrisen. Det finns goda grunder till för en möjlig eskalering av energikrisen i Europa, med de pristoppar som det innebär. Samtidigt ökar osäkerheten i både priser och volym på el och bränslen. En god strategi kan vara att säkra en mindre del av produktionen.

Jag vill komma i kontakt med en företagssäljare


Priserna ovan är indikativa marknadspriser från Nasdaq för att binda i systempris i kronor/MWh i vår avtalsform Dalakraft Producent Mix. 100 kr/MWh=10 öre/kWh. Kontakta oss gärna för aktuella priser för att prissäkra inklusive/exklusive ursprungsgarantier och elcertifikat.

Nord Pool Elspot

Priser i kronor/MWh, 100 kronor/MWh=10 öre/kWh.

Priserna ovan är i kronor/MWh, 100 kronor/MWh=10 öre/kWh.

Vi reserverar oss för felskrivningar.

Liknande artiklar

  • Dalakraft som partner
  • Er hållbarhetspartner
  • Våra ägare och styrelsen
  • Dalakrafts miljöpolicy
  • Integritetspolicy
  • Ursprungsmärkning av el