Så blir vintern för Dala Elfond
Vintern är här och många undrar: Hur blir elpriset? Det är alltid en svår fråga att besvara, men med nuvarande osäkerhetsfaktorer, som den uppblossade konflikten i Mellanöstern, är det omöjligt. Dock har elpriset i allmänhet, och Dala Elfond i synnerhet, betydligt bättre förutsättningar än ifjol.
– Det är viktigt att komma ihåg att det var ett aldrig tidigare skådat extremår, säger Dalakrafts vd, Mats Bengtsson.
Bara det unika i att staten inte en gång, utan två, betalade ut elstöd för många miljarder till såväl privatpersoner som företag, talar sitt tydliga språk.
– Det är lätt att glömma i efterhand att ingenting kring elmarknaden var ”normalt” vintern 2022-2023 – inte heller Dala Elfond, säger Mats Bengtsson.
Med helt andra inköpspriser, liksom goda grundförutsättningar i allmänhet genom välfyllda vattenmagasin och gaslager i Europa, ser det mycket bättre ut för Dala Elfond inför kommande vinter. Även då kriget i Mellanöstern tillkommit som en osäkerhetsfaktor som adderats till de tidigare; vädret, kriget i Ukraina och kärnkraftstillgängligheten.
Måste bedömas över tid
– Till skillnad mot förra höstens rekordhöga spotpriser, upplever vi i stället den här hösten rekordlåga. När det gäller Dala Elfond så bedömer vi att den är tillbaka och presterar som den brukar. Du slipper alltså de värsta topparna, men följer heller inte med ner i de djupaste dalarna, som spotpriset nu i oktober, säger Mats Bengtsson.
Han poängterar att Dala Elfond fortsatt är vår tryggaste och smartaste produkt på en volatil och snabbsvängande elmarknad. Den ska inte bedömas på några enstaka månader eller en enskild säsong.
– Vi vidhåller att ett förvaltat elpris är det bästa, det ger dig ett jämt och stabilt pris över tid.
Så funkar ett förvaltat avtal
Till en elfond handlas en viss del av kundernas förväntade elförbrukning till en given månad in i förväg – oftast en till tolv månader innan den ska användas. Inköpen baseras på hur marknad och temperaturen förutspås utvecklas.
– Den förvaltade andelen är inhandlad på betydligt lägre nivåer än ifjol, baserat på lägre priser samt nya konsumtionsmönster hos våra kunder. Det ger betydligt bättre förutsättningar med lägre risk, avslutar Mats Bengtsson.