dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Dala Elfond trygg räddning när elpriset klyver Sverige 

Elpriset klyver Sverige – och klyftorna bara ökar. Prisskillnaden för el mellan elområde 4 Malmö och elområde 2 Sundsvall har ökat explosionsartat och i dag betalar konsumenterna i södra Sverige nästan en hel krona mer per kilowattimme än de i norr. I dessa tider har förvaltade elavtal, som Dala Elfond, visat sig vara den trygga räddningen. 

Karta som visar Sveriges elområdenEnligt vår chefsanalytiker Arne Bergvik finns förklaringen till den enorma prisklyftan främst att finna i fyra olika orsaker: 

1. Rusande priser på gas- och utsläppsrätter i Europa.

Resultatet är tredubblade kostnader för kraftproduktion i vår världsdel senaste året, vilket fört med sig i en lika stor uppgång i elpriset. Sveriges elnät hänger ihop med Europas elnät.  

2. Mindre kärnkraft i Sverige än på länge.

Ringhals 4 producerar för halv kapacitet, Forsmark 3 är stoppad för underhåll i minst en och en halv månad, och flera andra reaktorer har haft tillfälliga problem. Svenska Kraftnät har på grund av det infört kraftiga begränsningar i stamnätet (transmissionsnätet), vilket skapar flaskhalsar i systemet när el ska överföras mellan olika elområden.  

3. Den planerade konsumtionsökningen i norra Sverige dröjer 

Samtidigt har vindkraftsproduktionen redan byggts ut kraftigt. Först framåt 2028 beräknas industriutbyggnaden i norr få nettoöverskottet att sjunka och överbelastningen på stamnätet att minska. Det i sin tur kan sedan leda till en mer prisutjämnad marknad.  

4. Mindre vatten i vattenkraftverkens magasin än normalt.  

En effekt av den torra, varma sommaren. Den nederbörd som fallit har gjort det på ”fel” ställen. 

Olika marknader inom samma land 

Porträtt av en man– Sammantaget skapar det här två skilda elmarknader inom samma land, säger Arne Bergvik och fortsätter: 

– Södra Sverige där elpriset är betydligt högre och konsumtionsdrivet, med tydliga topptimmar med priser på uppåt 2 kronor per kilowattimme, och norra Sverige där elpriset emellanåt är hälften så lågt i snitt. Dessutom är priset jämnare i norr, tack vare flexibiliteten i vattenkraftsproduktionen.  

Arne Bergvik tror att de olika marknaderna så småningom kommer att driva fram olika beteenden. 

– Störst utbyggnad av egenproduktion genom sol- och vindkraft bör inträffa först i söder. Norr kommer istället att kunna erbjuda billiga elpriser för stora etableringar.  

Dala Elfond är ett billigt och tryggt val 

Arne Bergvik sa redan i början av sommaren att Dalakrafts förvaltade elavtal, Dala Elfond, troligen är en spelare att satsa på i tider av skenande elpriser – han fick rätt. Snittpriset för Dala Elfond de senaste tolv månaderna är 55,10 öre per kilowattimme, och i augusti låg priset i snitt 37 öre per kilowattimme under branschens rörliga pris.  

Vill du också teckna ett tryggt elavtal innan vintern står för dörren? 

Teckna Dala Elfond nu!

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.