dalakraft.se använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.Jag accepterar

Läget på elmarknaden september

Sveriges elområden

Infrastruktur och elpriser 2020

Våren och sommaren 2020 har varit annorlunda på flera sätt. Den pågående pandemin påverkade även elpriset. Genom att många fabriker i världen stängde ner helt eller delvis så minskade efterfrågan på olja och det gjorde att oljepriset blev lägre. Det kan man se när man tankar bilen, att bränslet är billigare nu än för ett år sedan.

En faktor som påverkar elpriset är temperaturen. Vintern 2019/2020 var ovanligt varm, vilket ger minskad konsumtion och efterfrågan på el var därför låg.

En annan faktor var att det var en enormt snörik vinter i fjällvärlden, speciellt på den norska sidan. Snön som sedan smälter och rinner ner i älvar där den blir till vattenkraft fungerar alltså som ”magasin”. Detta innebar att det fanns ”mer” energi tillgänglig för elmarknaden än vad som efterfrågades vid det tillfället.

Utöver dessa faktorer var det ovanligt blåsigt i början av året, vilket gynnade energiproduktion med vindkraft, så även här producerades mer el än vad som efterfrågades. De här faktorerna tillsammans gjorde att vi hade historiskt låga elpriser under våren 2020. Sammanfattat större utbud av energi på marknaden än vad som efterfrågades.

Elpriser efter sommaren

Under augusti steg elpriset till en normal nivå för årstiden i södra Sverige medan elpriserna i norra delarna av landet är de lägsta på 20 år. Det beror framför allt på överföringsbegränsning mellan Norge och södra Sverige vilket ger lägre tillgång till norsk vattenkraft, samtidigt som vattenmagasinen är fulla i norra Sverige. Samtidigt har vindkraften producerat ungefär 70 procent mot normalt för årstiden som en följd av svaga vindar och kärnkraftverken går på halv effekt på grund av revisioner.

Dessutom känner södra Sverige av begränsningar av överföringen av el från norra till södra Sverige som Svenska Kraftnät har beslutat om för att kunna hålla hög leveranskvalité.

Nordiska elmarknaden och elområden i Sverige

Svenska kraftnät, som är ett statligt affärsverk, delade 2011 in landet i fyra elområden från elområde 1 längst i norr till 4 i söder. Snötillgången i Norge påverkar våra elpriser, anledningen till det är att vi har en gemensam nordisk elmarknad. Priset på el från producenterna sätts på den nordiska elbörsen NordPool.

I norra Sverige produceras mer energi än vad som förbrukas, och i södra Sverige förbrukas mer el än vad som produceras vilket leder till att energi fraktas mellan områdena och att priserna justeras med så kallade elområdesjusteringar. Dalarna tillhör elområde 3, ett område med underskott på energi. Priset på el är generellt lägst i norr och högst i söder.

Elområdesjustering

Denna situation har lett till historiskt höga kostnader för att “frakta” elen från producenten i norra Sverige till konsumenten i södra Sverige, och det är det som kallas elområdesjustering.

 

Lyssna på vår podd ”Så funkar elmarknaden”

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag STÄNGT
Imorgon 10:00 - 21:00

Bli uppringd

Vi kontaktar dig så snart som möjligt eller på den tidpunkt du önskar.