Så blir vintern för Dala Elfond

Hur blir elpriset i vinter? Som vanligt är det en omöjlig fråga att svara på, men säkert är att elpriset i allmänhet, och Dala Elfond i synnerhet, har betydligt bättre förutsättningar med lägre risk än förra året 

– Fjolåret var ett aldrig tidigare skådat extremår. Det är viktigt att komma ihåg det, säger Dalakrafts vd, Mats Bengtsson. 

Bara det unika i att staten inte en gång, utan två, betalade ut elstöd för många miljarder till såväl privatpersoner som företag, talar sitt tydliga språk. 

– Det är lätt att glömma i efterhand att det inte var någonting kring elmarknaden som var ”normalt” vintern 2022-2023 – inte heller Dala Elfond, säger Mats Bengtsson. 

Vår förvaltade elfond presterade inte enligt förväntan under fjolåret. Men med hänsyn till hur prognosen såg ut under hösten, då stora delar av energimängden i fonden inhandlades, så gjorde våra elhandelsexperter ändå rätt bedömning baserat på vad de visste vid tillfället. 

– Hade spotpriset i stället hamnat på 5 kronor, vilket var prognosen, och det dessutom hade blivit kallt, skulle Dala Elfond ha blivit en fin krockkudde som hade hållit nere priserna för våra kunder, säger Bengtsson. 

Måste bedömas över tid 

Med helt andra inköpspriser, liksom goda grundförutsättningar i allmänhet genom välfyllda vattenmagasin och gaslager i Europa, ser det mycket bättre ut för Dala Elfond inför vintern 2023-2024. Även då det finns osäkerhetsfaktorer som exempelvis köld, kriget i Ukraina och kärnkraftstillgänglighet. 

– Som vi ser det är Dala Elfond tillbaka och presterar som den brukar. Det vill säga ger ett stabilt pris över tid och kapar de värsta topparna, säger Mats Bengtsson. 

Mats Bengtsson poängterar att Dala Elfond fortsatt är vår tryggaste och smartaste produkt på en volatil och snabbsvängande elmarknad. Den ska inte bedömas på några enstaka månader eller en enskild säsong. 

– Vi vidhåller att ett förvaltat elpris är det bästa över tid.

Så funkar ett förvaltat avtal 

Till en elfond handlas en viss del av kundernas förväntade elförbrukning till en given månad in i förväg – oftast en till tolv månader innan den ska användas. Baserat på vad marknaden tror om prisutvecklingen och temperaturen så köper experterna in en mängd som kan variera från cirka 20 till 80 procent av den totala  förväntade förbrukningen – alltså hur mycket el vi tror att våra kunder kommer att använda under en specifik period. 

– I år är den förvaltade andelen inhandlad på betydligt lägre nivåer än under fjolåret, baserat på lägre priser samt nya konsumtionsmönster hos våra kunder. Det ger betydligt bättre förutsättningar med lägre risk, avslutar Mats Bengtsson. 

Till fler artiklar om elmarknaden

Till artikel ”Att handla med förvaltade elavtal”

Stängt

Ring oss

0771 48 80 00

Vi har öppet

Idag 8:00 - 21:00
Imorgon 8:00 - 21:00

Bli uppringd

Ange ditt telefonnummer så ringer vi upp dig så snart vi kan.